Špajza 06. lipnja 2018.

Imate višak jagoda? Osušite ih!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sezona jagoda je u punom jeku. Ako želite uživati u njima cijele godine već sada bi trebali počet razmišljati kako ih konzervirati.

Sušenje namirnica metoda je konzerviranja koju ljudi prakticiraju gotovo od početka civilizacije. U nutritivnom smislu je ova metoda vrlo prihvatljiva jer ne narušava prirodne karakteristike namirnicei njie komplicirana za napraviti.

Jagode sušene u pećnici ili dehidratoru daju fantastičnu mirisnu aromu domaćim energetskim pločicama, kolačima i keksima, a sada im je sezona i ima ih najviše.

 

Možda vas zanima... Jednostavna torta sa svježim sirom i pekmezom od jagoda Kolumne

 

Kako osušiti jagode?

Oprane jagode narežemo na listiće i stavimo sušiti ili u pećnicu na najnižu temperaturu oko 3 sata ili u dehidrator na 50 stupnjeva oko 10 sati. Osušene jagode zatvorimo u staklenku i ako su dobro osušene mogu trajati otprilike mjesec dana.

 

sarlota s jagodama.jpg Možda vas zanima... Šarlota - savršen spoj jagoda i jogurta Kolumne

 

Kako napraviti voće kore?

Voćne kore ili kako ih neki nazivaju kože dehidrirani je voćni pire. Narezan na trakice ukusan je prirodan slatkiš. Izmiksane jagode pomiješamo sa šećerom u količini po želji i sa začinima po želji. Zatim ga izlijemo na papir za pečenje u vrlo tankom sloju (svega par milimetara) i sušimo kao i jagode narezane na listiće.

Kore su gotove kada su potpuno suhe odnosno ne lijepe se na dodir. Pohranjuju se zarolane zajedno s papirom u staklenku ili u hladnjak gdje mogu stajati i po nekoliko mjeseci.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.