Špajza 17. studenoga 2022.

Institut za burgere je novo funky kvartovsko mjesto, a probali smo i burgere

Institut za burgere lako ćeš uočiti zbog ugodnog šarenila preko puta Trešnjevačkog placa foto: Danko Šimunović
gastro postao gastro.24sata.hr
Dosad smo ih viđali i kušali na festivalima, a nedavno je ostvarena njihova dugotrajna želja i zamisao – kvartovski burger bar. Odluka je pala na zagrebačku Trešnjevku.

Na festivalima su uvijek bili traženi, ali kad bi ih posjetitelji pitali gdje ih se može naći nakon festivala, morali su odgovoriti – nigdje. Stvorila se tako ideja o adresi na kojoj će se naći Institut za burgere i kad festivali zatvore svoja vrata. No, korona i ostale nepogode malo su usporili planove partnera Mate Jankovića i Ivana Badžeka u realizaciji ove priče o Institutu za burgere.

Ako možda po navici pomisliš da je ovo još jedno mjesto u zagrebačkom Centru, gdje svoj položaj traži većina restorana i barova koji žele biti prepoznati, bit ćeš u krivu. Zagrebačka Trešnjevka, poslovično poznata kao radnički kvart, novi je dom – i prvi dugotrajni – Instituta za burgere. Možda razlog djelomično leži i u tom što u Institutu za burgere ne kreću od samog početka – nego su već poznati po kvalitetnim burgerima.

 | Author: Danko Šimunović foto: Danko Šimunović

„Institut za burgere smo vidjeli prije svega kao jedno funky kvartovsko mjesto, na koje će dolaziti ljudi iz kvarta,“ objašnjava nam Ivan Badžek. „Htjeli smo kvart koji je vrlo protočan, gdje ljudi mogu stati na svom putu, pojesti i ići dalje. Trešnjevka nam se nametnula kao kvart koji sve te uvjete zadovoljava. Činila nam se kao dobra lokacija za ono što želimo.“

Kvaliteta na vrhu ljestvice

Da se nisu preko noći odlučili na ovaj potez, vidi se odmah na prvu, a da su na dobrom putu potvrđuje i velik broj posjetitelja i na samom početku radnog vremena, usred tjedna. I to dok je iza ekipe koja radi i više nego zadovoljavajuća večer po pitanju potražnje burgera. I sve to bez neke velike pompe oko otvorenja – uz želju da se što bolje i kvalitetnije posvete ponudi.

 | Author: Danko Šimunović foto: Danko Šimunović

A u ponudi će svatko naći nešto za sebe. Uz već klasičnu ponudu poznatu njihovim posjetiteljima na festivalima, tu je i nešto novo – burgeri rađeni u smash tehnici. Po čemu je ta tehnika drukčija, pitali smo Ivana.

„Ta je tehnika drukčija po tom što se kuglica mesa na samom grillu pritisne i oblikuje. Osim tog, svi se sastojci dodaju također na grillu, kako bi kroz te pore koje se stiskanjem otvore sva sočnost ušla u meso, te se tako dobije dodatna punoća okusa. To je neki novitet kod nas, ali na tržištu postoji već dugo. I u Hrvatskoj je smash sve popularnija tehnika, ali vani je prisutna već zadnjih par desetljeća.“

 | Author: Danko Šimunović foto: Danko Šimunović

Smash burgeri, pojašnjava nam Ivan, inače imaju malo manje svježine, baš zato što se sve dodaje dok je još na grillu. Budući da nema tog kicka svježe salate, tu je jedan jedan specifičan bacon jam – karamelizirani luk na panceti, s honey mustard umakom, koji sami rade. Za smash opciju koriste i posebne burger bunove koje im pekar priprema po njihovoj recepturi.

 

Kad pripremaš burger kod kuće, pa ne znaš što sve u njega ubaciti, možda bi ti moglo pomoći ovo – top 3 sastojka po preporuci Ivana Badžeka:

  1. Prženi luk
  2. Dobar sir
  3. Kiselina bilo koje vrste – preporučam da se poigrate ciklom

 

Inače, smash tehnika je vrlo dobro prihvaćena, pa su smash burgeri traženi i u Institutu. Dolaze u dvije varijante, dok oni klasični dolaze u pet varijanti, među kojima su i pileći i vege burger. Ono što im je svima zajedničko je cijela jedna zaokružena craft priča. Sve što se može, pripremaju sami – umak za burgere, koji nije sasvim običan nego sadrži posebne začine, humus, ali i sve ukiseljeno povrće koje je neizostavan sastojak svih burgera.

 | Author: Danko Šimunović foto: Danko Šimunović

Zašto kiselo, pitamo. A Ivan odgovara: „Burgeri se sastoje od par komponenti, a jedna od njih je i kiselost. To je slučaj s našima i vrlo je čest, ali ne mora biti baš kod svakog burgera. Pecivo i meso, te umaci imaju određenu konzistenciju masnoće, a kiselost to malo suzbija i daje dodatni kick, svježinu. Tako se u burgeru događa onaj umami, koji svi toliko volimo.“

Noviteti su u planu

U Institutu planiraju uvoditi novitete, nakon što odrade osnovni meni, pa je tako u planu dovođenje kuhara, ali i food bloggera i entuzijasta na svojevrsna gostovanja. Ponuda će se tako povremeno mijenjati i prilagođavati, a bit će tu i special edition burgera ovisno o prilikama. Iako za Božić zasad ne planiraju ništa posebno, zbog gungule oko Adventa, ne isključuju neki burger s ribom za Badnjak.

 | Author: Danko Šimunović foto: Danko Šimunović

Ovi će burgeri u svakom slučaju ispisati neku svoju kvartovsku priču, definitivno u, kako kažu, funky stilu, a osim što moraš probati ove burgere, svakako to učini baš kod njih, u lokalu istog takvog funky duha. Totalno je kul, garantiramo! Cjelokupna ideja o uređenju došla je od Romana Pokosa, s kojim su Mate i Ivan prijatelji. „Ilustracije na zidovima su njegove i ideja je da se s vremenom dodaju nove, da neke mičemo, mijenjamo i da to bude nekakva izložba crteža koja će ljudima izmamiti osmijeh na lice,“ a takav dojam smo i imali dok smo proučavali crno bijele crteže na zidovima. Šarenilo je unio Krešo Golubić, koji je oslikao limeni dio prostora, također prema Romanovoj ideji.

Sve u svemu, ovo funky kvartovsko mjesto već stvara svoje vjerne posjetitelje, a za burgere će se čuti i daleko izvan okvira Trešnjevke. Ovi koje smo kušali, Original i Vege, opravdali su očekivanja i, očekivano, prošli na testu. Tu ćemo se sigurno vratiti – u prolazu ili na putu do placa, u povratku iz večernjeg izlaska ili po gablec.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.