Najljepši dio Uskrsa je kad se obitelj i prijatelji okupe oko stola i uživaju u divnoj hrani - od šunke, preko mladog luka, rotkvica, jaja, francuske, janjetine, pince, raznih kolača i torti... A kako bi uživanje u tim divotama bilo još ugodnije donosim izbor odličnih hrvatskih vina za uskrsni stol i ideje uz što ih poslužiti. Živjeli i sretan Uskrs!
Pjenušac Šember Rosé
Za početak... pjenušac Šember Rosé
Kao aperitiv idealna je čaša bogata mjehurićima. Hrvatska obiluje izvrsnim pjenušcima, a najboljima se smatraju oni s Plešivice. I zato za ovaj Uskrs biramo popularni pjenušac Šember Rosé Brut. Riječ je o nježnom pjenušcu cvjetnih i voćnih nota. Osim kao aperitiv, ovaj odličan pjenušac može se poslužiti i uz svježe jagode, ali i neke laganije deserte s malo šećera kao što su panna cotta, voćni tartovi, lagani kolači s jagodama.
Bastiàn Petra's Rosé
Uz šunku, pršut, mladi sir... Bastiàn Petra's Rosé
Prvi hrvatski rosé koji je odležavao u bačvama (riječ je o novim, paljenim hrastovim bačvama od 500 litara) vinarija Bastiàn predstavila je krajem 2024. godine i odmah za njega počela nizati same pohvale. Ovo ružičasto vino napravljeno je od dvije internacionalne sorte - cabernet sauvignona i merlota.
Nježan, ali s dozom karaktera, ova poseban rose bogat je aromama svježeg voća i začina, osobito na citrusa i marelice, ali i bijele šparoge, vanilije... U ustima je potpuno suho, srednje visoke kiselosti, srednjeg tijela, intenzivnog dugog okusa na limun, marelicu, bijelu šparogu, kremu od vanilije i tost. Za ovim vinom vlada velika potražnja i ako uspiješ nabaviti bocu smatraj se pravim sretnikom.
Uskrsni stol još je slasniji uz dobar izbor vina
Uz šparoge, jaja... Cmrečnjak Sauvignon Blanc
Šparoge i sauvignon blanc savršen su spoj. Naravno, uz to idu i pisanice, odnosno kuhana jaja. Jedan od mojih najdražih sauvignona je onaj međimurske vinarije Cmrečnjak koji toplo preporučujem za uskrsni stol. Vino je slamnato žute boje sa zelenkastim odsjajem, guste teksture sa intenzivnim mirisom. Arome su mu voćne i cvjetne, a prevladava bazga i zelena paprika.
Cmrečnjak Sauvignon Blanc i Josić Cabernet Sauvignon Superior
Uz janjetinu... Josić Cabernet Sauvignon Superior
Janjetina voli cabernet sauvignon, a ja volim Josić Cabernet Sauvignon Superior. Riječ je o divnom, nefiltriranom vinu od sorte koja u Baranju postiže izvrsne rezultate. Ovo vino karakteriziraju arome svježeg bobičastog voća (kupine, borovnice) uz profinjene arome vanilije, kave i duhana. Josić Cabernet Sauvignon Superior će dobro ići i uz jela od divljači i drugog crvenog mesa.
Benvenuti Corona Grande i Krauthaker Graševina Kuvlakhe
Uz desert... Benvenuti Corona Grande
Benvenuti Corona Grande je aromatično desertno vino. Riječ je o blendu 60% malvazije, 35% muškata bijelog i 5% ulovine. Ovaj divan slatkiš u boci izvrsno ide uz deserte. Ovo je vino duboke i tamnije zlatne boje, iznimno aromatično na nosu, vrlo slatko i živo u ustima te sjajnog balansa između slatkoće i kiselina. Super se slaže s voćnim desertima, ali izvrsno ide i uz svježe voće poput jagoda, kriški jabuka, orašaste plodove poput badema i indijskih oraščića. Super je pratnja i z mekanijim i aromatičnijim sirevima poput sireva s bijelom plijesni.
Za gušt... Krauthaker Graševina Kuvlakhe
Ovo divno macerirano vino od naše najzastupljenije sorte, Krauthaker Graševina Kuvlakhe, preporučuje se uz jela od divljači, začinjenu i pikantniju hranu. Ako na tvome stolu i ne bude takvih jela, posluži ovo vino na kraju obroke, onako za guštanje...