Špajza 12. rujna 2022.

Janjeći burger s Cresa definitivno je veliki hit Burger Festivala u Zagrebu

Janjeći burger
Janjeći burger je jedan od najtraženijih burgera na Festivalu! foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Da je teško odoljeti mirisima i aromama lokalnih creskih namirnica priznaje nam i vlasnik Plavica street fooda Krešo Farkaš koji na svom premijernom predstavljanju na Burger Festivalu, među inim, nudi burgere od veprovine i janjetine - sa 100% otočkim namirnicama.

Ovogodišnji Burger Festival, koji se od  8. do 18. rujna, održava u zelenoj oazi na Trgu dr. Franje Tuđmana,a između više od 40 vrsta gurmanskih kreacija, mnoge predstavlja prvi put. Naime, nekoliko je izlagača kojima je Festival premijerni 'nastup' a među njima je i Plavica street food, s lokalnim otočkim specijalitetima Juncićem i Jancićem.

Ne moramo posebno isticati da je janjeći burger jedan od najtraženijih, ali ne zbog činjenice da je i jedini takav na Festivalu. Naime, teško je odoljeti lokalnim otočkim namirnicama s aromom soli i bure – jer je Jancić isključivo 100% creski proizvod, kako nam otkriva vlasnik Plavica street fooda Krešo Farkaš.

 | Author: Plavica street food

Cres kao životna prilika

Kao rođeni Zagrepčanin, dečko iz Španskog, svoju je životnu priliku – i privatnu i poslovnu, prije 10 godina vidio na otoku Cresu.

"Kada su prije 10 godina staru tvornicu za preradu ribe, koja je jedna od zadnjih zatvorenih na Jadranu, još 1995. godine, srušili i na njezinu mjestu napravili kompleks u kojem su predvidjeli restoran i bar – iskoristili smo priliku da započnemo priču o našoj Plavici. Simbolično, dali smo joj ime koje zapravo znači lokarda i često smo radili tematske priče kao hommage ženama koje su nekada radile u tvornici. Premda smo prvotno radili kao bar, zadnje dvije godine, što zbog promjena okolnosti uzrokovanih pandemije, a što zbog moje dugogodišnje ljubavi prema kuhanju, odlučili smo se proširiti ponudu za riblje specijalitete, fish and chips i burgere“, otkriva nam vlasnik Plavice Krešo Farkaš.

Jedan od njihovih specijaliteta je tuna burger, no s obzirom na logističke komplikacije oko dopremanja svježe ribe s Cresa, Krešo se na Festivalu odlučio predstaviti s mesnim burgerima, a definitivno su najtraženiji burger od veprovine (creske, naravno) i janjetine.

Možda vas zanima... Chef Nenad Komes predstavlja svoj hit "Normalni burger" na Zagreb Burger Festivalu! Najave

Za sve koji žele kod kuće iskušati svoje vještine 'burgeriranja' prišapnuo nam je i od čega se radi ovaj 100% creski proizvod.

 | Author: Hana Klain Krešo Farkaš, vlasnik Plavica street fooda foto: Hana Klain

Jancić -  janjeći burger 'Plavica Cres'

  • Brioš - proizvod pekare "Gavza", Cres
  • Meso – 200 g janjetine - proizvod mesnice "Cres"
  • Skuta domaća - proizvod sirane "Loznati"
  • Pesto od mente (menta, bademi, maslinovo ulje, sok agruma, papar) – radi sami u Plavici
  • Pomidor - OPG Sintić, Cres
  • 'Slavonsko zlo' - malo ljutog umaka, proizvod OPG Matko Maltar

Zagreb Burger Festival traje do 18. rujna pa još stigneš isprobati janjeći burger sa Cresa!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.