Špajza 18. ožujka 2021.

Jela iz jedne posude - trendi odabir za one koji su uvijek u gužvi

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Sve što se kuha u jednom loncu ili tavi donosi maksimalno puno okusa, a minimalno čišćenja!

Jednostavni obroci spremljeni korištenjem samo jedne zdjele, lonca ili tavice, popularno zvani one pot recipes, odgovor su na brze i jednostavne obroke tijekom tjedna! Većinom se radi o jednostavnim receptima koji su spremni u kratkom vremenu, a ako još obuhvaćaju proteine, povrće i žitarice u jednom - savršena su zdjela zdravlja za tebe i tvoju obitelj! 

 

Možda vas zanima... Ručak iz jedne zdjele: Salata od piletine, avokada i slanine Recepti

 

Za veliku većinu ljudi koji su živjeli puno prije nas obroci su obično bili sačinjeni od variva, kaša i juha. Oni su se pripremali u jednoj posudi, a često su se posluživali u drugoj, iz koje su opet svi zajedno jeli. Ne znajuć, time su stvorili 'one pot' jela, ali ne onakva na kakve smo mi danas naviknuli i kojima ćemo mi više u nastavku pisati!

 

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

 

Što su zapravo 'one pot' jela?

One pot jednostavna je metoda kojom se tijekom kuhanja sve namirnice kombiniraju i pripremaju unutar jednoga lonca ili tavice. 

Većina kultura ima svoju verziju 'one pot'. Talijani tako pripremaju kremasti rižoto, Španjolci mirisnu paellu, a Francuzi poslužuju savršen cassoulet. Mnogo je recepata koji su popularni danas u svijetu, a dolaze iz gotovo svih etničkih skupina. 

Iako neki smatraju da je to domena isključivo neženja, kampera i studenata koji su se tek odselili od kuće, one pot recepti popularni su, brzi i jednostavni te su sve popularniji među populacijom. 

Feta pasta novi je viralni trend recept

TikTok je u posljednje vrijeme postao izvor inspiracije za mnoge. Od napitaka poput Dalgona kave, do doručka u vidu slasnih minijaturnih pahuljica, došlo je vrijeme i za recept glavnog jela. Vodeći recept po tom pitanju tako je postao baked feta ili pečena feta s rajčicom.

Za njegovu pripremu potrebno je samo šest sastojaka, ne računajući osnove koje svi imamo u kuhinji, poput soli, papra i maslinovog ulja, stoga ostaju - cherry rajčice, feta sir, češnjak, chili papričica, bosiljak i tjestenina, a spreman je za samo 25 minuta, što je savršeno na dan kada si jako zauzeta. jedan od bonusa jest i taj da recept možeš pripremiti u jednoj posudi.

 

@everything_delish

BAKED FETA PASTA | thanks @feelgoodfoodie for the recipe inspo! #recipe #pasta #feta #bakedfeta #bakedfetapasta #cheese #food #tiktokfood

♬ Aesthetic - Xilo

 

Sastojci:

  • 500 grama cherry rajčice
  • 4 češnja češnjaka
  • 1/2 šalice djevičanskog maslinovog ulja
  • sol, papar
  • 200 grama grčkog feta sira
  • 1/2 žličice chilli papričice
  • 12 g tjestenine
  • Listovi svježeg bosiljka, za posluživanje

Priprema:

  1. Stavi rešetku na sredinu pećnice i zagrij ju na 200 stupnjeva.
  2. U posudi za pečenje pomiješaj rajčicu, prepolovljeni ili nasjeckani češnjak i 1/4 šalice maslinovog ulja. Pospi malo soli i dobro promiješaj. Feta sir stavi na sredinu lima za pečenje, prelij ga preostalim maslinovim uljem i pospi cijelo jelo chilli papričicom i s malo crnog papra. Peci oko 40 minuta.
  3. Fetu i rajčice zgnječi vilicom i miješaj dok se ravnomjerno ne sjedine. Pomiješaj umak s prethodno kuhanom tjesteninom, začini dodatno po želji i ukrasi bosiljkom!

 

Jamie Oliver Možda vas zanima... Jamiejev brzinski ručak iz jedne posude Recepti

 

Probaj i neki od ovih recepata

Martha Stewart, poduzetnica i spisateljica posebno je poznata i po svojim one pot receptima, a o nekima smo već i pisali, zato inspiraciju potraži u nastavku!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.