Iz lovačke faze čovječanstva ostala nam je uspomena da neka divljač ima jako ukusno meso. Jedno od njih je i jelenje, pa ako vam je susjed lovac već donio poklon, evo načina kako da ga najbolje pripremite!
Sastojci:
- 250 g jelenjeg steaka
- 1/4 glavice luka
- Ulje
- 2 dl bijelog vina
- 50 g gljiva
- 1 žličica mljevene paprike
- Češnjak
- Papar
- Sol
- Voda
- 50 g vrhnja za kuhanje
- 500 g oštrog brašna
- 300 g kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 2 dl mlijeka
Priprema:
- Posoliti meso s jedne strane
- Staviti na užarenu rešetku sa suprotne strane od zasoljene
- Peći 5 minuta s jedne te s druge strane cca 3 minute (steak koji dobijemo od jelenjeg buta bez kosti ili hrbta bez kosti - prije pečenja treba biti na sobnoj temperaturi)
- Na opisani način steak se peče RARE prema MEDIUM, onako kako to jedu pravi gurmani i gastro znalci
Umak od vrganja, lisički i panjevčica
- 1/4 glavice velikog luka se nasjecka na sitne kockice te se stavi pržiti na vruće ulje.
- Čim luk počne dobivati lagano žućkastu boju podlije se s malo bijelog vina (ako već imate - Sauvignon Blanc, 2015., suho, Božić)
- Nakon što vino ispari (ne do kraja) stavi se 50 grama mješavine gljiva
- Na sve se odmah dodaje žličica crvene domaće mljevene baranjske paprike, prstohvat češnjaka u granulama i malo papra
- Sve skupa dinstati cca 4 minute te podliti s malo vode
- Dodati malo vrhnja za kuhanje
Mamini žličnjaci tj. trganci (za 6 osoba)
Smjesa se radi od oštrog brašna, jaja, kiselog vrhnja, mlijeka i soli. Miješajte dok se ne dobije gušća smjesa, i u vreloj vodi, odlomljene žlicom - kuhajte cca 5-7 minuta. I to je to!
Uz navedeno jelo ljudi iz sjajnog restorana/OPG-a Đurine Hiže, smještenog iznad Varaždinskih toplica preporučaju Trapanov Teran (Barrique, 2013.) ili Sauvignon Blanc obitelji Božić (2015., suho). Pa ako niste nabavili jelena, a vi polako prema bregima - ovo je njihov originalan recept, pa možete uspoređivati... Osim tog steaka u ponudi od divljači imaju i srneći file, srneće ražnjiće, perkelt od divljači, uz najavu i veprića pod pekom, divljeg zeca, i vlastite srneće ćevape i pljeskavice... Dakle,