Špajza 15. ožujka 2016.

Jelenji steak s trgancima u umaku od vrganja, lisičarki i panjevčica

Jelen
foto: facebook
gastro postao gastro.24sata.hr
Apsolutni smo protivnici nekontroliranog, a pogotovo krivolova, ali dobar komad divljači – nije nam stran. Za sve one koji imaju slično razmišljanje, eto jednog vrhunskog recepta!

Iz lovačke faze čovječanstva ostala nam je uspomena da neka divljač ima jako ukusno meso. Jedno od njih je i jelenje, pa ako vam je susjed lovac već donio poklon, evo načina kako da ga najbolje pripremite!

Sastojci:

  • 250 g jelenjeg steaka
  • 1/4 glavice luka
  • Ulje
  • 2 dl bijelog vina
  • 50 g gljiva 
  • 1 žličica mljevene paprike
  • Češnjak
  • Papar
  • Sol
  • Voda
  • 50 g vrhnja za kuhanje
  • 500 g oštrog brašna
  • 300 g kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • 2 dl mlijeka
Jelen | Author: facebook foto: facebook

Priprema:

  1. Posoliti meso s jedne strane
  2. Staviti na užarenu rešetku sa suprotne strane od zasoljene
  3. Peći 5 minuta s jedne te s druge strane cca 3 minute (steak koji dobijemo od jelenjeg buta bez kosti ili hrbta bez kosti - prije pečenja treba biti na sobnoj temperaturi)
  4. Na opisani način steak se peče RARE prema MEDIUM, onako kako to jedu pravi gurmani i gastro znalci 

Umak od vrganja, lisički i panjevčica 

  1. 1/4 glavice velikog luka se nasjecka na sitne kockice te se stavi pržiti na vruće ulje.
  2. Čim luk počne dobivati lagano žućkastu boju podlije se s malo bijelog vina (ako već imate - Sauvignon Blanc, 2015., suho, Božić) 
  3. Nakon što vino ispari (ne do kraja) stavi se 50 grama mješavine gljiva
  4. Na sve se odmah dodaje žličica crvene domaće mljevene baranjske paprike, prstohvat češnjaka u granulama i malo papra
  5. Sve skupa dinstati cca 4 minute te podliti s malo vode
  6. Dodati malo vrhnja za kuhanje

Mamini žličnjaci tj. trganci (za 6 osoba)

Smjesa se radi od oštrog brašna, jaja, kiselog vrhnja, mlijeka i soli. Miješajte dok se ne dobije gušća smjesa, i u vreloj vodi, odlomljene žlicom - kuhajte cca 5-7 minuta. I to je to!

Uz navedeno jelo ljudi iz sjajnog restorana/OPG-a Đurine Hiže, smještenog iznad Varaždinskih toplica preporučaju Trapanov Teran (Barrique, 2013.) ili Sauvignon Blanc obitelji Božić (2015., suho). Pa ako niste nabavili jelena, a vi polako prema bregima - ovo je njihov originalan recept, pa možete uspoređivati... Osim tog steaka u ponudi od divljači imaju i srneći file, srneće ražnjiće, perkelt od divljači, uz najavu i veprića pod pekom, divljeg zeca, i vlastite srneće ćevape i pljeskavice... Dakle, 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.