Savijača je svima poznata, ali u ovom slučaju ipak postoji mali odmak od tradicije. Domaće, ručno vučene kore nadjenute su kombinacijom sotiranih kockica dunja, jabuka i šljiva. Ne nedostaje ni cimeta, a cijela je priča zaokružena umakom od burbon vanilije.
Recept potpisuje Suzana Kvesić, jedana od finalistica Gastro zvijezde u posebnoj kategoriji Top foodie. Isprobaj savijaču, a potom glasaj za Suzanu na stranici Gastro zvijezde - i simbolično joj zahvali za recept.
Kore za savijaču:
- 300 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 15 ml ulja
- oko 170 ml tople
- 150 g maslaca (otopljenog)
Priprema:
- Od svih navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto. Količina vode može varirati pa ju oprezno dodavati. Tijesto pokriti prozirnom folijom, kako se ne bi stvarala korica na tijestu, ostaviti odmarati oko pola sati.
- Odmoreno tijesto pobrašnjenoj površini oblikovati u glatku lopticu, pa ju uz pomoć valjka razvaljati na veličinu tanjura, premazati uljem. Ostaviti da odmori još 10-ak minuta (dok omekša).
- Tijesto prstima razvlačiti na pobrašnjenom stolnjaku. Kore ostaviti sušiti pa osušene poprskati otopljenim maslacem.
- Po korama rasporediti nadjev, rolati, rezati na željenu dužinu pa peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 30 minuta.
Nadjev:
- 200 g dunje
- 300 g jabuka
- 200 g šljiva
- 100 g šećera
- 5 g cimet
- 10 g vanilinog šećera
- 30 g maslaca
- 50 g krušnih mrvica ili mljevenog keksa
Priprema:
- Za nadjev najprije očistiti voće i narezati na sitne kockice. Šećer staviti u loncu na vatru, pa otopiti u svijetli karamel, paziti da karamel ne izgori.
- Nakon toga smanjiti vatru pa dodati kockice dunje, dinstati tri do četiri minute pa dodati kockice jabuka, dinstati dok kockice ne omekšaju.
- Na kraju dodati narezane šljive, cimet i burbon šećer. Sve dobro promiješati, ugasiti vatru pa još u vruće dodati kockice maslaca i sve zajedno miješati dok se maslac ne otopi. Nadjev ohladiti prije korištenja.
- Prije nego nadjev rasporediš po osušenoj kori za savijaču, u njega dodati krušne mrvice ili mljevene kekse, kako bi upile višak vlage.
Umak od vanilije:
- 100 ml mliječnog slatkog vrhnja
- 200 ml mlijeka
- 70 g šećera
- 20 g burbon vanilija šećera
- 2 žumanjka
- Prstohvat soli
+ 150 ml mliječnog slatkog vrhnja
Dok čekaš da se savijača ispeče, iskoristi priliku i glasaj za Suzanu Kvesić na stranici Gastro zvijezde!
Priprema:
- Slatko vrhnje, mlijeko, sol i žumanjke sa šećerom i burbon šećerom zagrijavati na vatri uz konstantno miješanje pjenjačom, dok smjesa ne dosegne temperaturu od 80 stupnjeva.U tom trenutku umak će se lagano zgusnuti i biti pjenast, ali ne smije zakuhati i ne smije se zgrudati.
- Umak ohladiti do sobne temperature pa u njega uliti preostalo slatko vrhnje (drugi dio).
Savijaču poslužiti vruću na hladnom umaku od burbon vanilije. Po želji možeš dodati i sladoled.
Lidl je prepoznao važnost poticanja i nagrađivanja food blogera i veliku važnost ovog natjecanja u organizaciji portala missGastro i podržao projekt. Naš partner Gorenje se i ove godine priključuje najvećem regionalnom natjecanju i postaje sponzor kategorije Tradicionalna hrana. Za favorite glasaj na web stranici Gastro zvijezde, a sve novosti o natječaju prati na našem Facebook i Instagram profilu.