Pazimo gdje držimo krumpir, rajčice ne stavljamo u hladnjak kako bi sačuvale okus, salatu motamo u kuhinjske ubruse kako bi dulje trajala u hladnjaku… A gdje se čuva luk? Znamo li ga pravilno skladištiti i čuvati?
Što napraviti da se luk ne sasuši ili pognjili? I kako spriječiti da proklija? Možemo li načinom njegova skladištenja učiniti da dulje potraje? Brojne kuhare amatere muče ova i slična pitanja, pa ti donosimo niz savjeta stručnjaka – farmera, nutricionista… koji znaju nešto više o toj temi od nas 'običnih' ljudi.
Gdje je najbolje čuvati luk?
Idealna pozicija za čuvanje luka (bijelog, žutog, ljubičastog…) je hladno, suho mjesto, bez direktnog utjecaja sunčeve svjetlosti. Jedno od idealnih mjesta mogao bi biti kuhinjski ormarić koji nije blizu štednjaka, a ako kupuješ veliku vreću luka, onda ju čuvaj u suhom podrumu ili garaži. Ključan je i neometan dotok zraka.
"Najbolje je luk držati u papirnatim vrećicama, škarniclima, tetrapaku od mlijeka, košarama…“, otkriva Linda Ly, osnivačica vrtlarskog bloga Garden Betty.
Koliko dugo luk može potrajati?
Luk koji kupiš na tržnici ili u supermarketu već je dobro osušen nakon berbe, a to mu značajno produljuje rok trajanja te može, ako ga pravilno uskladištiš, potrajati i do 3 mjeseca. No jednom kad ga zarežeš, i iskoristiš možda samo polovicu glavice, ostatak bi trebalo čuvati u hladnjaku gdje može stajati do 5 dana.
No trebaš znati jednu stvar – takav luk puno brže gubi svoj okus.
Pokraj kojih namirnica ne odlažemo luk?
Luk nije dobro čuvati blizu krumpira – luk proizvodi velike količine etilena koji ubrzava kvarenje krumpira. S druge strane, velika količina vlage u krumpirima može utjecati na luk i njegov rok trajanja.
Luk nije dobro držati blizu jabuka, citrusa i banana – sve ovo voće proizvodi veliku količinu etilena te može ubrzati kvarenje luka, baš kao i voće i povrće s puno vode poput dinja ili krastavaca.
Luk je poznat po tome da lako upija arome drugih namirnica pa ga nije dobro držati niti blizu aromatičnog đumbira. Vrijedi i obrnuto – zbog snažne arome, luk nemoj držati blizu maslaca ili sira kako oni ne bi poprimili aromu luka.
Zašto luk proklije?
Već smo naučili da luk voli tamna, hladna i suha mjesta, a kad je uskladišten u prostoru koji ima suprotne karakteristike, brže će proklijati. Iako je i proklijali luk siguran za konzumaciju sve dok mu je 'meso' čvrsto i nema znakova truljenja, ubrzo takav luk više neće biti pogodan za jelo.
Kad luk proklije brzo krene propadati, budući da biljka koja raste iz njega crpi energiju iz glavice luka.
Kako prepoznati da se luk pokvario?
Kad pritisneš vrh glavice luka i ona je mekana, luk se definitivno pokvario. Također, ako primijetiš plijesan na kori ili 'mesu' luka, ili pak ako osjetiš neugodan miris koji se širi iz luka.
Kad kupuješ luk, biraj onaj neoštećene kore, tako ćeš uvelike smanjiti vjerojatnost kupnje pokvarenog luka ili onog koji će se brzo pokvariti.
Ako imaš oštećeni luk, a jasno ti je da nije pokvaren, postoje načini kako im produljiti životni vijek. Možeš ih primjerice na brzinu ukiseliti i tako im dati dva tjedna dodatnog vremena da ih pojedeš. Ukiseljeni luk odličan je dodatak raznim sendvičima, salatama, tacosima…