Špajza 30. listopada 2022.

I ti možeš napraviti savršeno tijesto za pitu ili savijaču

Vučeno tijesto
Tajna izvrsnih pita i savijača leži u kvalitetnom vučenom tijestu foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Pripremiti fine kolače i savijače bez bojazni da neće uspjeti želja je svake domaćice. Zato se najčešće volimo savjete naših baka jer njihovi se recepti i trikovi za pripremu prenose s generacije na generaciju.

Donosimo ti nove bakine tajne o vučenom tijestu, odnosno tijestu za savijače. Umjesto miješanja i razvlačenja tijesta kako su nekad morale raditi naše bake sretne smo da možemo kupiti gotovo tijesto za razvlačenje. No, imamo recept i za sve vas hrabre koje se želite odvažiti u razvlačenju tijesta onako kako se to u našoj tradiciji radi. Već vas vidimo kako ste zasukale rukave i razvlačite tijesto preko cijelog stola!

Trikovi koji su ključni za dobro vučeno tijesto 

Prosij brašno i stavi ga u posudu pa dodaj malo posoljene vode i umijesi tijesto. Zatim ga prebaci na pobrašnjenu dasku i mijesi dok ne postane glatko. Podijeli tijesto na 3-4 podjednaka dijela i svaki dio još posebno mijesi kao loptu. Zatim ih valjkom razvaljaj u oblike manjeg tanjura, poredaj jednu pored druge i pokrij ubrusom te pusti da odstoje cca pola sata.

Nakon toga započni s pripremanjem savijače. Tijesto namaži odozgo uljem, ali ne posve do ruba jer rub treba ostati nenauljen!. Zatim donju stranu stavi na nadlanice pa razvlači pažljivo od sredine, da se sredina počne stanjivati. Ne odustaj ako ti ne uspije iz prve, treba ipak malo prakse za takvu majstoriju!

 | Author: Guliver/Shutterstock Donosimo ti nove bakine tajne o vučenom, odnosno tijestu za savijače. foto: Guliver/Shutterstock

Stavi tada tijesto na stol prekriven čistim stolnjakom i prstima obiju ruka hvataj tijesto samo za krajeve u krug (zato bi bilo izvrsno da to radiš na okruglom stolu) i tako hvatajući i razvlačeći, obilazi oko stola i pri tome pazi da se sredina tijesta polako vuče sve dok se ne razvalja u tanko, gotovo prozirno tijesto.

Debele krajeve tijesta odreži nožem jer inače kolač neće uspjeti! No, nemoj ih bacati nego ih ponovno razvaljaj i ostavi da miruju 30-ak minuta pa ih možeš naknadno upotrijebiti za novu turu kolača. Gotovo razvučeno tijesto poprskaj uljem, prema receptu nadjeni i uvij prvo od onog dijela gdje je nadjev. Ako radiš pitu, razvučeno tijesto obavezno preklapaj do veličine lima i svaki put poprskaj uljem.

Gotova savijača ili pita treba pokrivena mirovati u limu cca 30 minuta, a zatim je još jednom premaži uljem i peci na srednjoj vatri, od 190°C do 200°C. Sretno i dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.