Probajte i vi kako slasna mogu biti pileća prsa u umaku od kapara.
Sastojci:
- 400 g pilećih prsa
- 100 mL bijelog vina
- 4 žlice soka limuna
- 4 žlice vode
- 4 žlice brašna
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice maslaca
- 1 žlica sjeckanih listića peršina
- 1 žlica kapara
- 1 žličica sušenog ružmarina
- sol i papar
Priprema:
1. Pileća prsa razrežite na 4 fileta pa ih dobro začinite soli i paprom te uvaljajte u brašno.
2. Pecite ih u tavi na maslinovom ulju na umjerenoj vatri oko 4 minute sa svake strane.
3. Piletinu izvadite iz tave, a u tavu dodajte kapare i bijelo vino.
4. Kada se vino malo reducira, dodajte sok limuna i vodu pa maslac.
5. Nakon što tekućina ponovno zakipi, dodajte peršin ružmarin te u tavu vratite meso i prokuhajte ga u umaku oko 2 minute.
Relativno neutralne okuse ovako pripremljenih pilećih prsa mogu popratiti brojna bijela vina. Ovom prilikom predlažem jedno za ziheraše, koje će se okusom poput mačka oko vruće kaše "šetati" oko hrane, drugo za veseljake, koje će "razigrati"; pileća prsa i treće za ambicioznije vinoljupce, kojem će lagano meso biti samo podloga za iskazivanje raskošnih mirisa i okusa.
Do 50 kuna:
Zlatna žlahtina, PZ Vrbnik
Tko igra na sigurno, lagano jelo nježnih okusa zalit će Zlatnom vrbničkom žlahtinom, jednim od najpopularnijih vina u Hrvatskoj. Žlahtina je autohtona sorta Hrvatskog Primorja, a ime je dobila po staroslavenskoj riječi žlahten, što znači plemenit. Miriše nježno, sladora nakuplja umjereno, a kiselost joj je ugodna i zato daje odlično ljetno vino. Butelja stoji oko 40 kuna.
Od 50 do 100 kuna
Valle, Kozlović
Tko sanja u bojama, bijelo meso i tamnije kapare pomirit će vinom Valle Gianfranca Kozlovića. U berbi 2015. to je prekrasna mješavina malvazije istarske i sauvignona uzgojenih na položaju oko nove vinarije, po kojem je dobila ime. Mladenačkog je naboja, na nosu pokazuje voćnost, u ustima je slankasto i svježe te dosta dobrog tijela i gorkastog završetka. Butelja je oko 65 kuna.
Više od 100 kuna
Grk, Bire
Tko voli istraživati, iznenadit će se ovim sjajnim vinom korčulanske Lumbarde, bogatih i kompleksnih mirisa po egzotičnom voću, suhim smokvama, rogaču i mediteranskom bilju. Zrelo je to vino, s izraženim karakterom. Ime je dobilo po specifičnom, ugodnom gorkom okusu. Proizvodnja grka je poprilično ograničena i nema ga uvijek, a cijene jako variraju. Butelja se može pronaći za 130, ali i za 180 kuna.