Špajza 03. rujna 2023.

Mali vodič: Koliko hrana traje u zamrzivaču?

Zamrznuta hrana
Znamo sve o zamrzavanju hrane foto: Victoria Shes/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Saznaj u kojem bi vremenskom roku trebali iskoristiti zamrznutu hranu i kako je pravilno zamrznuti

Gotovo svu hranu možemo zamrznuti (s izuzetkom nekih namirnica, poput jaja u ljusci). No vrijeme koliko hrana može stajati u zamrzivaču, a da ne postane prijetnja za zdravlje ili izgubi na svojoj kvaliteti, ovisi o tome o kojoj namirnici se radi.

Ukoliko se radi o pakiranjima smrznute hrane iz trgovine, pogledaj pakiranje i smjernice o tome koliko se dugo hrana može skladištiti u zamrzivačima. Također, imaj na umu da bi zamrzivači (idealno) uvijek trebali raditi na -18 ° C

 | Author: Pixabay Zamrznute mahune foto: Pixabay

Koliko traje zamrznuto povrće?

Povrće se može zamrznuti na razdoblje od 8-12 mjeseci. Uz pravilno skladištenje, često može potrajati i dulje, no tada će se vjerojatno pogoršati kvaliteta namirnica - povrće možda neće biti jednako ukusno ili hranjivo kao prije zamrzavanja.

Povrće koje je izgubilo i/ili promijenilo boju, smežurano je i ima previše zaleđenih kristala leda više nije dobro. 

 

chef Gordon Ramsay Možda vas zanima... Slavni Gordon Ramsay ima liniju zamrznute hrane Najave

 

Koliko traje zamrznuto voće?

Voće se može zamrznuti na razdoblje od oko 8 mjeseci, no obično može potrajati i nakon ovog vremena, ako se pravilno skladišti. Citruse bi najbolje bilo iskoristiti u roku od 3 mjeseca, a ostalo voće unutar 8 do 9 mjeseci.

Orašaste plodove najbolje je iskoristiti unutar tri mjeseca od zamrzavanja. Imaj na umu da je voće osjetljivo, pa ako su se okus i tekstura promijenili, vrlo vjerojatno znači da više nije jestivo. 

 | Author: Devin Rajaram/Unsplash Zamrznuto voće u hladnjaku je najbolje držati do 8 mjeseci foto: Devin Rajaram/Unsplash

Mlijeko i mliječni proizvodi

Mliječni proizvodi i jaja imaju rok trajanja u zamrzivaču uglavnom do 6 mjeseci. Maslac može potrajati od 6 do 9 mjeseci.

Mlijeko je najbolje iskoristiti u razdoblju do šest mjeseci, a svježi sir može biti zamrznut samo mjesec dana. Sladoled je najbolje upotrijebiti unutar dva mjeseca, kao i jogurt. 

 

Možda vas zanima... Pripremili smo mali vodič za zamrzavanje mlijeka Špajza

 

Mogu li zamrznuti kuhane obroke? 

Ukratko: Možeš! Možeš zamrznuti gotovo sve vrste kuhanog mesa, no važno je da meso dobro skuhaš i ostaviš da se u potpunosti ohladi prije zamrzavanja. Zamrznuto kuhano meso upotrijebi u roku od 3 do 6 mjeseci.

Mesni temeljac najbolje je upotrijebiti unutar 2 do 3 mjeseca, a gulaš od mesa unutar 3 do 4 mjeseca. Kuhana riža i tjestenina mogu se zamrznuti na razdoblje od 3 mjeseca, kao i složenci te juhe i gulaši bez mesa. 

 | Author: Cristiano Pinto/Unsplash Sve se ovo može zamrznuti, samo je pitanje kako i na koliko dugo foto: Cristiano Pinto/Unsplash

Što nikada ne smiješ zamrzavati? 

Stručnjaci kažu kako ne bi trebalo zamrzavati vakuumiranu hranu, jaja u ljusci, kuhana jaja, kavu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune, šunke, tjestenine ili jaja, a koje još namirnice nikada ne bi trebalo staviti u zamrzivač, pročitaj u nastavku:

 

Hrana u zamrzivaču Možda vas zanima... Ovih pet namirnica nikako nemoj zamrzavati! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.