Gotovo svu hranu možemo zamrznuti (s izuzetkom nekih namirnica, poput jaja u ljusci). No vrijeme koliko hrana može stajati u zamrzivaču, a da ne postane prijetnja za zdravlje ili izgubi na svojoj kvaliteti, ovisi o tome o kojoj namirnici se radi.
Ukoliko se radi o pakiranjima smrznute hrane iz trgovine, pogledaj pakiranje i smjernice o tome koliko se dugo hrana može skladištiti u zamrzivačima. Također, imaj na umu da bi zamrzivači (idealno) uvijek trebali raditi na -18° C.
Koliko traje zamrznuto povrće?
Povrće se može zamrznuti na razdoblje od 8-12 mjeseci. Uz pravilno skladištenje, često može potrajati i dulje, no tada će se vjerojatno pogoršati kvaliteta namirnica - povrće možda neće biti jednako ukusno ili hranjivo kao prije zamrzavanja.
Povrće koje je izgubilo i/ili promijenilo boju, smežurano je i ima previše zaleđenih kristala leda više nije dobro.
Koliko traje zamrznuto voće?
Voće se može zamrznuti na razdoblje od oko 8 mjeseci, no obično može potrajati i nakon ovog vremena, ako se pravilno skladišti. Citruse bi najbolje bilo iskoristiti u roku od 3 mjeseca, a ostalo voće unutar 8-9 mjeseci.
Orašaste plodove najbolje je iskoristiti unutar tri mjeseca od zamrzavanja. Imaj na umu da je voće osjetljivo, pa ako su se okus i tekstura promijenili, vrlo vjerojatno znači da više nije jestivo.
Mlijeko i mliječni proizvodi
Mliječni proizvodi i jaja imaju rok trajanja u zamrzivaču uglavnom do 6 mjeseci. Maslac može potrajati od 6 do 9 mjeseci.
Mlijeko je najbolje iskoristiti u razdoblju do šest mjeseci, a svježi sir može biti zamrznut samo mjesec dana. Sladoled je najbolje upotrijebiti unutar dva mjeseca, kao i jogurt.
Mogu li zamrznuti kuhane obroke?
Ukratko: Možeš! Možeš zamrznuti gotovo sve vrste kuhanog mesa, no važno je da meso dobro skuhaš i ostaviš da se u potpunosti ohladi prije zamrzavanja. Zamrznuto kuhano meso upotrijebi u roku od 3 do 6 mjeseci.
Mesni temeljac najbolje je upotrijebiti unutar 2-3 mjeseca, a gulaš od mesa unutar 3 do 4 mjeseca. Kuhana riža i tjestenina mogu se zamrznuti na razdoblje od 3 mjeseca, kao i složenci te juhe i gulaši bez mesa.
Što nikada ne smiješ zamrzavati?
Stručnjaci kažu kako ne bi trebalo zamrzavati vakuumiranu hranu, jaja u ljusci, kuhana jaja, kavu, kremasti sir, puding, kiselo vrhnje, salate od piletine, tune, šunke, tjestenine ili jaja, a koje još namirnice nikada ne bi trebalo staviti u zamrzivač, pročitaj u nastavku: