Špajza Gastro zvijezda 31. listopada 2018.

Komiška pogača - Mama, ja sam gladan ima najbolji recept!

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ove subote družili smo se na meetup-u s finalistima Gastro zvijezde. Kandidati su nam donijeli jelom kojim su predstavili sebe, pa je tako Nasja s bloga Mama, ja sam gladan, finalistica u kategoriji Tradicionalna hrana baš sve oduševila finom Komiškom pogačom.

Nasja s bloga Mama, ja sam gladan zamijesila je tijesto, pripremila ukusan nadjev od rajčice i inćuna, a zatim je njezin tradicionalni specijalitet počeo nestajati nevjerojatnom brzinom.

 

Možda vas zanima... Kako su se naši blogeri proveli na #gastrozvijezda meetupu-u Špajza

 

Uz mljackanje fantastične Komiške pogače, upoznali smo se na još slasniji način. Bolji početak prvog Gastro zvijezda meetup-a nismo mogli ni zamisliti!

 

Možda vas zanima... Meetup blogera: Jelima do titule Gastro zvijezde Špajza

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Potrebno vam je:

Za tijesto:

  • 600 g glatkog brašna
  • 7 g suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 100 ml tople vode
  • Još oko 250 ml vode
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice maslinovog ulja

Za punjenje:

  • 700 g pelata (u sezoni svježe rajčice bez kože)
  • 2 luka
  • 10-ak slanih inćuna ili srdela
  • Peršin ili kapare- opcionalno
  • maslinovo ulje
  • Sol
  • Šećer

Priprema punjenja:

  1. Luk ogulite pa nasjeckajte na tanke listiće.
  2. U lonac stavite maslinovo ulje, dodajte luk, prstohvat soli i dinstajte na laganoj vatri dok luk uvene. 
  3. Ubacite pelate koje ste prethodno narezali na komadiće.
  4. Dodajte žličicu šećera, prstohvat soli, pa sve dinstajte oko 30 minuta, odnosno dok tekućina ne ispari.
  5. Po želji dodajte žlicu kapara i sitno nasjeckani peršin.
  6. Ribi odstranite kosti i narežite ju na manje komade.

Tijesto:

  1. U veću zdjelu stavite brašno i sol. Promiješajte.
  2. U manju zdjelu stavite kvasac, šećer i 100 ml tople vode.
  3. Promiješajte da se kvasac rastopi pa posipajte s malo brašna.
  4. Prekrijte krpom i pustite da se diže, na toplom mjestu.
  5. Nakon 15 minuta kada se kvasac aktivirao, ubacite ga u brašno. Dodajte ulje pa prstima miješajte uz dolijevanje vode tako da dobijete kuglu tijesta...
  6. Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu, prekrijte krpom i pustite da se diže 1 sat.
  7. Nakon sat vremena tijesto prepolovite na dva dijela. Neka jedan dio bude malo veći.
  8. Razvaljajte prvo veći dio pomoću valjka na debljinu od 2-3 mm
  9. Prebacite ga na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom.(ja sam koristila lim od pećnice).
  10. Sad stavite šalšu od rajčica i rasporedite ravnomjerno preko cijelog tijesta ostavljajući 1 cm od rubova kako bi kasnije mogli pogaču preklopiti. Isto tako rasporedite i ribu.
  11. Razvaljajte drugi dio jednake debljine pa preklopite punjenje. Spojite rubove tijesta laganim uvrtanjem.
  12. Sve premažite maslinovim uljem. Probodite vilicom na više mjesta kako se tijesto be bi napuhalo.
  13. Stavite peći u dobro zagrijanu pećnicu na 180°C oko 30 min.
  14. Pričekajte desetak minuta prije rezanja.

Servirajte toplo.

Ovdje možete glasati za Mama ja sam gladan.
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.