gastro postao
Ove subote družili smo se na meetup-u s finalistima Gastro zvijezde. Kandidati su nam donijeli jelom kojim su predstavili sebe, pa je tako Nasja s bloga Mama, ja sam gladan, finalistica u kategoriji Tradicionalna hrana baš sve oduševila finom Komiškom pogačom.
Nasja s bloga Mama, ja sam gladan zamijesila je tijesto, pripremila ukusan nadjev od rajčice i inćuna, a zatim je njezin tradicionalni specijalitet počeo nestajati nevjerojatnom brzinom.
Uz mljackanje fantastične Komiške pogače, upoznali smo se na još slasniji način. Bolji početak prvog Gastro zvijezda meetup-a nismo mogli ni zamisliti!
Potrebno vam je:
Za tijesto:
- 600 g glatkog brašna
- 7 g suhog kvasca
- 1 žličica šećera
- 100 ml tople vode
- Još oko 250 ml vode
- 1 žličica soli
- 2 žlice maslinovog ulja
Za punjenje:
- 700 g pelata (u sezoni svježe rajčice bez kože)
- 2 luka
- 10-ak slanih inćuna ili srdela
- Peršin ili kapare- opcionalno
- maslinovo ulje
- Sol
- Šećer
Priprema punjenja:
- Luk ogulite pa nasjeckajte na tanke listiće.
- U lonac stavite maslinovo ulje, dodajte luk, prstohvat soli i dinstajte na laganoj vatri dok luk uvene.
- Ubacite pelate koje ste prethodno narezali na komadiće.
- Dodajte žličicu šećera, prstohvat soli, pa sve dinstajte oko 30 minuta, odnosno dok tekućina ne ispari.
- Po želji dodajte žlicu kapara i sitno nasjeckani peršin.
- Ribi odstranite kosti i narežite ju na manje komade.
Tijesto:
- U veću zdjelu stavite brašno i sol. Promiješajte.
- U manju zdjelu stavite kvasac, šećer i 100 ml tople vode.
- Promiješajte da se kvasac rastopi pa posipajte s malo brašna.
- Prekrijte krpom i pustite da se diže, na toplom mjestu.
- Nakon 15 minuta kada se kvasac aktivirao, ubacite ga u brašno. Dodajte ulje pa prstima miješajte uz dolijevanje vode tako da dobijete kuglu tijesta...
- Stavite tijesto na pobrašnjenu površinu, prekrijte krpom i pustite da se diže 1 sat.
- Nakon sat vremena tijesto prepolovite na dva dijela. Neka jedan dio bude malo veći.
- Razvaljajte prvo veći dio pomoću valjka na debljinu od 2-3 mm
- Prebacite ga na lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom.(ja sam koristila lim od pećnice).
- Sad stavite šalšu od rajčica i rasporedite ravnomjerno preko cijelog tijesta ostavljajući 1 cm od rubova kako bi kasnije mogli pogaču preklopiti. Isto tako rasporedite i ribu.
- Razvaljajte drugi dio jednake debljine pa preklopite punjenje. Spojite rubove tijesta laganim uvrtanjem.
- Sve premažite maslinovim uljem. Probodite vilicom na više mjesta kako se tijesto be bi napuhalo.
- Stavite peći u dobro zagrijanu pećnicu na 180°C oko 30 min.
- Pričekajte desetak minuta prije rezanja.
Servirajte toplo.
Ovdje možete glasati za Mama ja sam gladan.