Špajza 31. listopada 2012.

Konoba Rozario, Dubrovnik

konoba-dubrovnik.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Prve naznake zime u Dubrovniku osjećaju se sasvim drugačije nego u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Uz ugodnu temperaturu i tople zrake sunca koje lagano griju, šetnju po Stradunu završili smo zavukavši se u uličicu pokraj palače Sponza gdje se nalazi konoba Rozario.

Smještena je u samom centru povijesne jezgre grada, uz Dominikanski samostan, s nekoliko stolova na stepenastim uskim uličicama koji daju neodoljiv šarm ovome mjestu. Unutrašnjost je malena, s tek nekoliko stolova, no čini se da su uvijek puni gostiju sa svih krajeva svijeta. Neka vas naziv konoba ne zavara, radi se o ponudi koja je znatno unaprijeđena u odnosu na tipičnu ponudu dalmatinskih konoba. Naravno, kuhinja je domaća, dalmatinska odnosno mediteranska, ali uz primjese moderne gastronomije.

Mala, ali vrhunska ponuda
Jelovnik nije opsežan, broji tek dvadesetak jela, poglavito od ribe i plodova mora, ali i nešto mesa, uglavnom bifteka u zanimljivim izvedbama. Deserti nisu brojni, u ponudi ćete naći tek dnevni tradicionalni kolač, dubrovačku rožatu te nešto voća i sladoled. Među hladnim predjelima nalaze se pršut, sir, marinirana riba, hladne morske salate i riblji carpaccio te stonske kamenice. Za malu glad dostupna su mala jela poput pržene sitne ribe, rižota i tjestenine, a za konkretnije obroke riba sa žara, brodet, škampi i jastog.

Za ljubitelje mesa najzanimljivije zvuči biftek „Rozario“, u umaku od suhih smokava, vina i meda uz zapečeni krumpir. Tu su i jela od piletine i teletine poput pilećih prsa u umaku od prošeka i grožđica te teleći odrezak u umaku od crnih maslina i ružmarina. Lagani kasni ručak u Rozariju započeli smo s finom domaćom ribljom juhom, a potom smo nastavili s crnim rižotom i bijelim rižotom od kozica. Uz morske delicije sasvim je solidno pristajao konavoski plavac Crvik, a obrok smo zasladili nezaobilaznom dubrovačkom rožatom. Jednostavno, fino, uz normalnu cijenu što je doista teško postići unutar zidina grada-spomenika. Rozario zaslužuje toplu preporuku za sve koji se zateknu gladni ili jednostavno željni fine hrane na ulicama Dubrovnika.

Vrsta: konoba s mediteranskom kuhinjom
Adresa: Prijeko 2, Stari Grad, 20 000 Dubrovnik, Hrvatska
Grad: Dubrovnik
Telefon: +385 (0)20321257
Radno vrijeme: 12 – 23, neradni period u godini: 06.01. - 02.02.
Kapacitet: 32 osoba unutra i 30 osoba vani

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.