Špajza 05. veljače 2013.

Konoba Villa Vilola

vilola.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
U sklopu manifestacije Dani školjaka sjeverozapadne Istre posjetili smo tavernu Vilola u mjestu Zambratija. Zimski mjeseci pravo su vrijeme za usmjeriti pozornost upravo na te plodove mora, a novigradski kraj centar je školjkarenja u Istri.

Taverna se nalazi u sklopu obiteljskog hotela Villa Vilola. Uređena je vrlo rustikalno, s kamenim i ciglenim zidovima, drvenim gredama, i naravno, velikim otvorenim ognjištem u dnu prostorije. Iako se nalazi u suterenu, a masivni materijali „zatvaraju“ prostor, zbog velike staklene stijene i diskretne rasvjete prostor je ugodan i ne pretjerano mračan. Mnoštvo zanimljivih antiknih detalja i namještaj daju šarm prostoru, ali posebno su zanimljivi starinski instrumenti: harmonike, puhački instrumenti, pianino te više antiknih radija koji odaju da obitelj koja drži Vilolu očito gaji posebnu sklonost prema toj vrsti umjetnosti.

No, vratimo se jelovniku. Veselilo nas je vidjeti da u Viloli ne pridaju važnost već izlizanoj klasici, i da su se zaista usmjerili na kuhanje s lokalnim namirnicama kojima ovaj kraj obiluje, s naglaskom na školjkama. Lijepo mjesto u jelovniku zauzima i list (švoj) koji je također zaslužio svoju manifestaciju, nedavno završene „Dane švoja“.

U našem odabiru našle su se male kaneštrele koje smo dobili i u sklopu predjela i zapečene sa sirom na žaru. Sočne, slatke školjke, slične malim jakobovim kapicama bile su pravo otkriće. Tris predjela sastojao se od hladne salate s hobotnicom, dvaju namaza (bakalar na bijelo i riblja pašteta u kojoj je nepotrebno prevladavao ketchup), mariniranih kozica i nekoliko slanih inćuna. Za glavno jelo naručili smo lista, koji je bio upravo savršeno pečen. Dovoljno sočan, hrskav i slan dokazao je status kvalitetne bijele ribe s pravom da zasluži vlastitu manifestaciju. Naravno, kuhar je tu odradio vrhunski posao, a Degrassijeva bijela kupaža Terre Bianche bila je savršena pratnja. Na jelovniku postoji cijeli niz jela u koja su uključene školjke: dondole u soli, kapesanti na žaru, mušule, dagnje na buzaru…

Glavna riblja jela poput brancina u soli, punjenog lista, grdobine s maslinama ili orade s korijanderom učinili su nam se dovoljno zanimljiva, i nije nevažno, pristojnih cijena te bismo se svakako vratili isprobati kuharovo umijeće. U kvalitetu namirnica nakon ovog ručka ne sumnjamo. Vinska lista primjerena je ribljoj ponudi i treba reći, vrlo pristojnih cijena koje su uglavnom dvostruko skuplje u odnosu na maloprodajne cijene vina. Dojam je donekle pokvario desert kuće, što je česta boljka mnogih restorana. Smatramo da bi jelovniku trebalo učiniti uslugu i nakon sjajnog ručka ne posluživati potpuno neuzbudljivu roladu od mascarponea s preljevom od šumskog voća. Ovakvo mjesto moralo bi zaokružiti priču s malim odabirom sjajnih, kreativnih deserata.

Vrsta: konoba
Adresa: Umaška 2/a
Grad: Zambratija
Telefon: +385(0)52 / 759-940
Radno vrijeme: 11-24h
Kapacitet: 50-ak osoba

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.