Špajza 28. veljače 2013.

Kunjas Pagadebit 2009.

Crna vina
foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li znali da se na Korčuli uzgaja Plavac Mali? I to na smokvičkom polju, skriven pod kôdnim imenom Pagadebit? Izbor nije velik kao na Pelješcu ili Hvaru i ne treba očekivati čuda, ali zagrebete li po površini mogli bi ste pronaći koji solidan uradak.

Kroz staklenu barijeru čaše s nešto većim tijelom probija se jasna i precizna rubinski crvena boja te prigušeni tamniji rubovi. Za početak, suzdržanije arome bez izražene opulentnosti karakteristične za vrhunske pelješke primjerke, pomalo mute vodu kada je u pitanju porijeklo sirovine.

Pore „spužvastih“ mirisi dima i čađi ispunjene su aromama sirupa od višnje i zelenog lišća. Oštriji karakter mirisa, koji podsjeća na mirise sira u zrenju, na trenutke odskače od cjeline a već je u drugima savršeno na mjestu. Ne znam kada je punjeno u boce ali moguće da mu jednostavno treba još podrumskog mira za prožimanje svih aroma. Nepce je vrlo suho, umjereno masivno i ostavlja dojam gustoće oblažući i ispunjavajući svaki kutak usta. Čvrsti, stežući tanini su također sveprisutni i ostavljaju narašpanu koprenu u ustima još dugo nakon ispijanja.

Dostatna razina prorodne kiseline ostaje skrivena iza mesnato-voćne srednine i primjećuje se tek u retrookusu gdje se pomalo nespretno isprepliće s taninima i adstrigencijom te pojačava inače ugodnu i generalno poželjnu dozu gorčine. Solidni Plavac s odmakom, koji se mora dokazati tek kroz vrijeme.

Vrsta: mirno crno suho vino
Sorta: Plavac mali
Berba: 2009.
Regija: Dalmacija
Proizvođač: Vinarija Kunjašić
Najbolje pristaje uz: janjeći but u pećnici, odrezak na žaru, polutvrdi sir poput gaude
Temperatura posluživanja: 18 ºC
Cijena: oko 130 kn

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.