Kroz staklenu barijeru čaše s nešto većim tijelom probija se jasna i precizna rubinski crvena boja te prigušeni tamniji rubovi. Za početak, suzdržanije arome bez izražene opulentnosti karakteristične za vrhunske pelješke primjerke, pomalo mute vodu kada je u pitanju porijeklo sirovine.
Pore „spužvastih“ mirisi dima i čađi ispunjene su aromama sirupa od višnje i zelenog lišća. Oštriji karakter mirisa, koji podsjeća na mirise sira u zrenju, na trenutke odskače od cjeline a već je u drugima savršeno na mjestu. Ne znam kada je punjeno u boce ali moguće da mu jednostavno treba još podrumskog mira za prožimanje svih aroma. Nepce je vrlo suho, umjereno masivno i ostavlja dojam gustoće oblažući i ispunjavajući svaki kutak usta. Čvrsti, stežući tanini su također sveprisutni i ostavljaju narašpanu koprenu u ustima još dugo nakon ispijanja.
Dostatna razina prorodne kiseline ostaje skrivena iza mesnato-voćne srednine i primjećuje se tek u retrookusu gdje se pomalo nespretno isprepliće s taninima i adstrigencijom te pojačava inače ugodnu i generalno poželjnu dozu gorčine. Solidni Plavac s odmakom, koji se mora dokazati tek kroz vrijeme.
Vrsta: mirno crno suho vino
Sorta: Plavac mali
Berba: 2009.
Regija: Dalmacija
Proizvođač: Vinarija Kunjašić
Najbolje pristaje uz: janjeći but u pećnici, odrezak na žaru, polutvrdi sir poput gaude
Temperatura posluživanja: 18 ºC
Cijena: oko 130 kn