Špajza 27. svibnja 2024.

"Kušao sam egzotično voće i dobio teške opekline!"

cashew jabuka, indijska jabuka
Indijska jabuka
foto: Bokehstudio/Pexels
"Izgledao sam poput Freddyja Kruegera", govori 28-godišnji Britanac Harold Watson. Kušao je, naime, indijsku jabuku, plod na kojem raste i popularni indijski oraščić, te dobio opekline trećeg stupnja

"Nisam moga vjerovati koliku sam bol osjetio, a samo sam zagrizao ovo neobično voće", priča britanski turist, 28-godišnji Harold Watson koji je početkom svibnja posjetio Meksiko te zagrizao neobično voće, indijsku jabuku, dok je bio u turističkom razgledavanju u gradiću Campecheu na poluotoku Yucatan.

Mladi građevinski radnik iz Bedfordshirea, koji često putuje i rado otkriva nova mjesta i nove okuse, ovo iskustvo neće nikad zaboraviti. Naišao je na štanda na kojem se prodavalo neobično voće, takozvane indijske jabuke, odnosno cashew jabuke, voće na kojem raste i slavni indijski oraščić.

"Rekli su mi da je indijska jabuka jestiva..."

Harold je čuo da je voće jestivo te ga je odlučio kušati…

"Rekli su mi da je indijska jabuka jestiva, i da zna biti malo gorka. Do tada je nisam nikada kušao pa sam odlučio kupiti par komada i pojesti ih tijekom šetnje. Kupio sam i drugog voća", prisjeća se Britanac koji je planirao mirno uživati u svom voću ne sluteći što slijedi.

"Indijska jabuka malo me podsjećala na marakuju, otvorio sam je i odmah zagrizao. I istog časa osjetio pravu eksploziju. Osjećao sam se kao da mi lice gori, kao da mi neki plamen ide preko usta", opisuje svoje iskustvo s egzotičnim voćem mladi građevinar.

Idućeg jutra, kad se probudio, vidio je kako mu je cijelo lice opečeno i guli se, kao da ga je netko zalio kiselinom, baš kao što se i vidi na fotografijama koje je podijelio s medijima.

"Moje usne bile su potpuno opečene, kao da su rastopljene. To mi je potrajalo 3-4 dana", prisjetio se Watson te opisuje da je izgledao poput Freddyja Kruegera. I ruke su mu izgubile boju od doticaja s 'opasnim' voćem.

cashew jabuka, indijska jabuka | Author: Farm Africa/Kevin Quma Indijska jabuka foto: Farm Africa/Kevin Quma

Opasan koktel spojeva, treba biti oprezan

Ono što Watson nije znao, jest da indijska jabuka sadrži potencijalno opasan koktel spojeva - anakardinsku kiselinu i kardol, koji zajedno mogu uzrokovati teške ozljede kože. Proces oporavka bio je dosta dug, trajao je gotovo mjesec dana, a koža i usnice još uvijek su mu jako osjetljivi.

Nakon svoje nezgode malo je guglao i otkrio da radnici na plantažama indijske jabuke često znaju imati oštećenja na koži nakon doticaja s opasnim koktelom kemijskih spojeva. Nakon ovog iskustva mladi građevinar savjetuje turistima da se prvo dobro informiraju, prije nego što se tijekom putovanja odluče kušati neku nepoznatu, odnosno egzotičnu namirnicu ili jelo.

"Uvijek je dobro kušati lokalnu hranu, no isto tako je dobro i prvo nešto doznati o onome što namjeravamo pojesti", zaključuje Wilson.

A evo i videa kako pravilno kušati indijsku jabuku, ako nam ikada dođe pod ruke…

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.