Nakon što su u kratkom vremenu otvorili i drugu poslovnicu u Bukovačkoj ulici u Zagrebu, znali smo da je pravo vrijeme da ih posjetimo i saznamo tko i što se zapravo krije iza ovih genijalnih slastica.
Dočekali su nas šareni izlozi ispunjeni, već na prvi pogled, tako primamljivim delicijama. Sklad boja, puno krema, zlatne korice i sjajni čokoladni preljevi odmah su probudili želju za slatkim, pa smo se tako istog trena bacili na istraživanje.
Vlasnicima Celine i Sebastienu Vermant, inače Francuzima s tek od nedavno hrvatskom adresom, prepustili smo glavnu riječ, a mi smo krenuli isprobavati odabrane delicije. Oni su koncept svojih pastry shopova opisali na najjednostavniji mogući način - kao malu oazu autentičnih francuskih proizvoda.
"Sve radimo od prirodnih sastojaka, ništa nije pripremljeno unaprijed i ne koristimo nikakve aditive. Sve je prirodno, od kruha do kolača. Većinu sastojaka nabavljamo direktno iz Francuske kako bismo dobili što autentičnije okuse francuskih slastica i peciva, a to su onda nešto drugačiji proizvodi od onih koji se mogu pronaći u ostalim pekarnicama u Hrvatskoj", rekla je Celine.
Osim bračnog para koji je projekt pokrenuo, iza njihovih slastica stoji još jedan pastry chef i dva pekara koji su također Francuzi. Uz to, Sebastien je i dizajner čokolade čiju ćemo moć pripreme najfinijih pralina tek okusiti. Naime, ovaj dvojac planira otvaranje treće, nešto otmjenije poslovnice u Petrinjskoj ulici u Zagrebu.
U novoj će se trgovini pronaći velik broj pralina i njihovi najbolji kolači, dok će ostatak asortimana ostaviti u prve dvije poslovnice, onoj na Kozjaku i onoj na Bukovačkoj.
"Imamo toliko proizvoda da više niti sami ne znamo broj. Sada trenutno držimo oko 100 i 150 proizvoda. Radimo ih svaki dan svježe, kod nas se peče od jedan sat ujutro, a većinu proizvoda radi upravo moj muž", dodaje Celine.
Celine i Sebastien kažu kako je najveća razlika između francuskih i hrvatskih pekarnica u doživljaju kruha. Kod nas je kruh nešto čime popunjavamo prostor između jela, dok je za Francuze kruh nešto sasvim posebno. Namijenjen je uživanju, ima drugačiju teksturu i ostavlja drugačiji, puniji okus u ustima. Radi se po tradicionalnoj recepturi, a napominju i kako ne koriste baš nikakve aditive ili pojačivače okusa.
I ne lažu. Njihov je baguette prepun divnih rupica, s najhrskavijom koricom kojoj je zbilja teško odoljeti (provjereno, nismo izdržali do doma), dok se kod uživanja u kroasanu na najljepši način spajaju lisnato tijesto i fina aroma maslaca. Da nismo samo mi ostali oduševljeni njihovim delicijama govori i činjenica da se ljudi, nakon što jednom isprobaju njihove kolače i peciva, najčešće vrate po još.
"Ljudi su poprilično zadovoljni našim asortimanom. Vrijeme je blagdana, vrijeme kada se jede puno kolača i finih delicija, pa je i potražnja samim time veća. Mislim da im se sviđa, prodajemo oko stotinu baguettea na dan i oko 40 do 50 kruhova na dan, što je poprilično dobra brojka za početak. Prvu pekarnicu otvorili smo u Kozjaku, što je poprilično daleko od svega, ali su ljudi dolazili i vraćali se po još."
Najbolje se prodaju kolači od karamele i vanilije, popularan je i Paris Brest, genijalan kolač od kuhanog tijesta s kremom od lješnjaka, a ne zaostaju ni popularni eclairs. Bez kroasana se iz La Marquisea ne izlazi, a svakako preporučujemo i Pain au Chocolat.
"Meni, koja nisam pastry chef, priprema svih ovih slastica izgleda poprilično komplicirano. Mislim da su za chefove najkompliciraniji kolači koji se sastoje od više komponenti poput kreme od čokolade, kuhanog tijesta, različitih voćnih krema... No kako je moj muž pastry chef već gotovo 23 godine, svi proizvodi koje držimo njegovo su djelo, pa tako znam koliko je truda uloženo u baš svaki proizvod koji napravi i to me čini poprilično zadovoljnom", rekla je na kraju Celine.
Vama ne preostaje drugo već se u ovo blagdansko doba, doba darivanja i uživanja, zaputiti u najbližu La Marquise poslovnicu i prepustiti se fantastičnim francuskim okusima. Požurite dok još nije počela sezona dijeta.