Savršene beze kore, lagana i prozračna krema i voće koje upotpunjuje ovaj kolač. Kod ledenog vjetra većina ima problema s izradom i sušenjem beze kora. Za njih je potrebno imati strpljenja i vremena jer je u tome ključ uspjeha.
Krema za ledeni vjetar mora biti lagana i prozračna, a to ćeš postići tako da žumanjke i šećer miksaš minimalno 10 minuta. Od voća obično koristim jagode i banane, kivi baš i ne preferiram, ali u originalnoj verziji i on se nalazi u kolaču.
U nastavku pročitaj kako napraviti savršene beze kore i prozračnu kremu za ledeni vjetar!
Druge recepte potraži na blogu Mama Drama, a baci oko i na Instagram profil!
Ledeni vjetar s jagodama
Sastojci - za beze kore:
- 9 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 300 g šećera
- 1 žlica jabučnog ili alkoholnog octa
Sastojci - za kremu:
- 9 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 4 dl mlijeka
- 2 bourbon vanilin šećera
- 25 dag maslaca
- 8 dl slatkog vrhnja
- jagode
Postupak:
- Za početak pećnicu upali na 130°C i obavezno uključi ventilator. Ako nemaš pećnicu s ventilatorom, onda ju upali na 120°C.
- Za izradu kora koristi neku malo veću posudu i u nju stavi bjelanjke. Dodaj prstohvat soli i počni miksati. Kada se bjelanjci dobro zapjene dodaj pola šećera, nastavi miksati i kroz minutu dodaj ostatak šećera. Prilikom izrade ne smiješ pretući bjelanjke već moraju ostati kremasti. Pri kraju dodaj jušnu žlicu octa; ako nemaš jabučni, može i alkoholni (ja uvijek s njim radim). Posebno pripazi na teksturu snijega od bjelanjaka jer o tome ovisi izgled kore. Zapamti, snijeg mora biti kremast!
- Koristi tepsiju (pleh) od pećnice, onu veliku. Obavezno ju obloži papirom za pečenje. Ako papir bježi, onda na krajevima tepsije stavi malo snijega da se papir prisloni na tepsiju.
- Snijeg od bjelanjaka ravnomjerno rasporedi po tepsiji (plehu) i stavi u pećnicu te peci odnosno suši 1 sat i 30 do 40 minuta. Vrijeme pečenja može se razlikovati od pećnice do pećnice, ali kora mora dobiti laganu boju, poput bijele kave.
- Kada je kora pečena ugasi pećnicu i pusti ju još tri minute bez da otvaraš vrata. Zatim ju izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi. Kada se kora ohladila, odlijepi ju s papira i prereži tako da dobiješ tri kore.
- Za izradu kreme žumanjke miksaj i dodaj šećer i vanilin šećer. Nastavi miksati 10 minuta. Zatim naizmjenično dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiksaj smjesu da se ne stvore grudice.
- Smjesu stavi na laganu vatru i neprestano miješaj pjenjačom. Smjesa ne smije zakuhati jer će jaja koagulirati pa ćeš dobiti kajganu. Miješaj dok se krema ne zgusne, a potom ju makni s vatre.
- Izlij kremu u drugu posudu i prekrij je prozirnom folijom da se ne stvori korica. Maslac sobne temperature izmiksaj te ga dodaj u dobro ohlađenu kremu. Kremu dobro izmiksaj kako bi se maslac dobro povezao s kremom.
- Voće koje ćeš koristiti očisti, operi i nareži sitno. Ako koristiš jagode, njih nareži na male kockice. U međuvremenu izmiksaj pet dl slatkog vrhnja u šlag.
- Na tacnu stavi jednu koru te premaži jednom trećinom kreme. Posloži voće po želji (jagode), zatim po voću stavi jednu trećinu šlaga. Ponovo stavi drugu koru, posloži voće (banane) i šlag. Stavi treću koru, voće po želji i preostali šlag.
- Izradi preostalo slatko vrhnje u šlag i njime ukrasi kolač izvana.
- Ostavi u hladnjaku preko noći i posluži rashlađeno.