Špajza 05. srpnja 2022.

Lisnato tijesto: Napravi ga sama i bit će vrhunske kvalitete

Prije nego kreneš s poslom, pripazi da prostorija u kojoj ćeš raditi tijesto bude hladna foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Kolače od lisnatog tijesta, bilo da više voliš slatke ili slane, možeš napraviti i od gotova, kupljena, tijesta, no priznat ćeš da nema ljepšeg osjećaja od toga da uspješno sama napraviš tijesto kao što ga još uvijek rade naše bake.

Ako se nisi nikad okušala u tome, ne brini, ovi su savjeti detaljni i vrlo precizni (iako naizgled djeluju možda malo komplicirani), no vjerujemo kako ćeš uz njihovu pomoć postati prava majstorica izrade lisnatog tijesta i s ponosom se hvaliti svim prijateljicama.

Prije nego kreneš s poslom, pripazi da prostorija u kojoj ćeš raditi tijesto bude hladna, a i ruke obavezno operi u hladnoj vodi i dobro ih posuši!

Od prvih koraka do presavijanja i razvijanja tijesta

Prvo umijesi glatko tijesto od prosijana brašna i vode, u koju si dodala ¼ žličice octa i ¼ žličice soli te mijesi sve dok ti tijesto više ne bude na prstima. Zatim ostavi pokrivenom kuhinjskom krpom da odstoji cca 30 minuta. Potom uzmi 25 dag maslaca ili margarina, dodaj 10 dag brašna i sve sjedini pa oblikuj u oblik cigle i stavi u hladnjak.

Prethodno umiješano tijesto razvaljaj na pobrašnjenoj dasci, na debljinu od 1,5 cm u obliku četverokuta, pa na njegovu sredinu stavi smjesu od maslaca i brašna. Nakon toga počni s presavijanjem na sljedeći način: gornju stranu tijesta presavij preko maslaca, zatim donju stranu preko gornje, pa onda lijevu stranu do polovice i desnu stranu preko lijeve, da dobiješ oblik knjige. Ostavi sve na hladnom cca 15 minuta, pa opet razvaljaj pažljivo i oprezno na debljinu od 1,5 cm. Pazi da ti maslac ne ispadne iz tijesta!

Ružice od jabuka i lisnatog tijesta Možda vas zanima... Jabuke i lisnato se vole. Imamo dva odlična recepta! Recepti

Ponovi sve 4 puta!

Opet prekrij sve istim redom kao i prvi put, pa opet ostavi na hladnom mjestu cca 15 min. Takvo presavijanje, razvijanje i ostavljanje tijesta da miruje treba ponavljati 4 puta! Samo na taj način tijesto i maslac postaju sve tanji a kolači se pri pečenju listaju i rastu.

S obzirom da kolači od lisnatog tijesta sadrže dosta masnoće stavi ih u nenauljeni lim! Potrebno ih je peći na jačoj vatri (od 200°C do 220°C) a tijekom pečenja nemoj slučajno otvarati pećnicu – tijestu treba jača vatra da bi naraslo i listalo se!

Ako ti se sve ovo ipak čini prekomplicirano, uvijek možeš kupiti gotovo lisnato tijesto. No, pri tome pazi da se zamrznuto tijesto odmrzavanjem ne rastopi previše jer će se onda i maslac u njemu otopiti a kolači neće listati.

Ako u receptu piše da kolače od lisnatog tijesta trebaš prije pečenja namazati razmućenim jajem, pazi da ne namažeš rubove – jer će se u protivnom slijepiti i neće se lijepo listati!

Sretno!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.