Špajza 22. svibnja 2018.

Ljubav između sira i vina potvrdili i znanstvenici

sir i vino.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Sir i vino vole se javno - poznato je kako njihovi okusi najbolje dolaze do izražaja kada su servirani zajedno. A prema novom istraživanju, ovu činjenicu je potvrdila i znanost.

Rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Food Science dokazali su da konzumacija sireva poput polutvrdih i tvrdih kravljih te kozjih sireva poboljšava okus slatkih, suhih i voćnih vina.

Vino i sir | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


U istraživanju je sudjelovao 31 vinski znalac, a njihov zadatak je bio da najprije kušaju nekoliko vrsta vina i ocijene ih. Nakon toga su bili zamoljeni da pojedu malu količinu sira prije kušanja iste vrste vina. Rezultati su pokazali kako su sva vina imala bolji okus kada su ih ispitanici konzumirali uz sir.


Znanstvenici su objasnili i uzrok ove zanimljive pojave – kombinacija vina i sira je harmonična upravo zbog njihovog komplementarnog sastava. Sir, poznat kao namirnica bogata mastima, ima učinak podmazivanja , dok su tanini iz vina odgovorni za osjećaj suhoće u ustima.

vino | Author: Thinkstock foto: Thinkstock
Stoga, ovih se blagdana ne ustručavajte kušati koju čašicu vina. I ne brinite ako si ne možete priušititi najskuplje vino – jer i manje kvalitetno vino može popraviti komadić dobrog sira.
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.