Zamrzavanje kuhane ili djelomično pripremljene hrane ima mnogo prednosti - ako u zamrzivaču imate, primjerice, gotovo tijesto, iznenadni gosti više vam neće zadavati glavobolje. Temeljci, pirjane gljive, okruglice od šljiva...skratit će vrijeme pripremanja ručka. Kako biste bili sigurni u rok upotrebe, svaki zamrznuti paket označite datumom.
Osim toga, svaku novu turu zamrznute hrane stavite na dno zamrzivača kako biste prije potrošili ono što je prije zamrznuto. Pazite u čemu zamrzavate hranu - rabite za to predviđenu ambalažu, poput vrećica za zamrzavanje, a nikako nemojte upotrebljavati staklene posude jer staklo na niskim temperaturama puca. Za neku se hranu ne preporučuje zamrzavanje.
Povrće poput celera, luka i paprike izgubit će hrskavost, a ono bogato vodom, poput krastavaca postat će gnjecavo, baš kao i krumpir. Zamrznuti mliječni proizvodi nakon odmrzavanja puni su grudica. Gotovo svu ostalu hranu možete zamrznuti, a posebno se to preporučuje kod hrane koju kuhate u većim količinama poput složenaca. Odvojite ih u manje pakete te ćete imati ukusan i topli obrok i kad vam nije do kuhanja.