Špajza Gastro zvijezda 02. prosinca 2017.

Mario Jukić inspiraciju pronalazi u Panoniji

foto: Mario Jukić
gastro postao gastro.24sata.hr
Mario Jukić pravi je hedonist, što iskreno priznaje u samom nazivu svog bloga Hedonism Tourism. Pročitajte što naš finalist u kategoriji recenzija kaže o bloganju i blogerskoj sceni.

Zbog čega ste svoje kulinarske tajne odlučili podijeliti s gastro znatiželjnicima putem bloga?

Već godinama pratim gastro scenu. I već duži niz vremena sam info servis prijateljima i poznanicima za informacije poput: Koji restoran odabrati za koju prigodu i/ili koje vino kupiti i/ili konzumirati u određenoj prigodi.  Budući da mi je dosadilo desetak ili više puta odgovarati na iste upite različitim ljudima odlučio sam početi pisati tekstove o svojim nepčanim ekspedicijama. Možda sam u početku i zvučao malo prepotentno kada bih na pitanje „Hej Mario, koja vinarija u krugu tridesetak kilometara ima dobar traminac, ali da ujedno nije i preskup?“ počeo odgovarati sa „Hej, imaš to u tekstu od siječnja pa slobodno pročitaj, ako ti nešto nije jasno, javi mi se pa ćemo prokomentirati!“ Ali ljudi su se brzo privikli, te se krug čitatelja mojih gastro avantura počeo rapidno širiti. Uslijedili su ubrzo i pozivi na različite gurmanske manifestacije. 

Moj cilj je valorizacija enogastronomije kao turističkog resursa. Nezahvalno je pričati o nekim uzorima, posebice u današnje postmoderno vrijeme koje karakterizira „sumrak idola“, te više volim pričati o nekim orijentirima. Recimo Veljko Barbieri ima sjajne priče i sjajan narativni stil. On piše iskreno i autentično jer piše o onom prostoru iz kojeg je iznikao i kojeg najbolje poznaje, a to je Mediteran. Kao što je njemu inspiracija Mediteran, tako je meni Panonija. Baš kao i Mediteran, tako je i Panonija jedinstveni kulturni prostor podijeljen između nekoliko država. Zvali su me i u radnu skupinu europrojekta Central danube tour, koji za cilj ima osmisliti jedinstveni turistički proizvod srednjeg Podunavlja, naravno s naglaskom na gastronomiju. Panonija je moja strast i moja specijalizacija. Volim ljudima otkrivati različite varijetete Panonije. Slavonski i baranjski čobanac nije ista stvar. I Zmajevac i Villany nalaze se u Baranji, ali to su dvije potpuno različite vinske priče na svega petnaestak kilometara zračne linije. Koliko je Villany poznat po crvenim vinima, toliko je Zmajevac po bijelim. Inače Zmajevac, vinska prijestolnica Baranje je moja trajna inspiracija i fascinacija. 

Što vas je nagnalo da se opredijelite baš za recenzije?

Moj blog nije nastao tako da sam decidirano odlučio „E sad ću pisati blog“, nego spontano, s ciljem da u početku prijatelje i poznanike, a potom i širu javnost upoznam s manje poznatim, a sjajnim restoranima, eventima, vinarijama, craft pivarima. Recenzije kao forma mi pružaju i puno veću slobodu od food bloga jer kroz priče o hrani i vinu nastojim i prezentirati kulturnu i prirodnu baštinu te ambijentalnu povijest podneblja o kojem pišem.

Što mislite o hrvatskoj, ali i regionalnoj blogerskoj sceni?

Scena je izuzetno jaka, o čemu svjedoči i 432 prijave na natječaj. Ovo je dobra prilika i da pojedini sjajni blogovi izađu iz undergrounda i postanu dostupni širom krugu ljudi. 

Po čemu se ističete od ostalih blogera koji su fokusirani na recenzije?

Kao što već rekoh kroz priče o hrani, vinu i craft pivarstvu pišem i o prirodnoj i kulturnoj baštini, lokalnoj povijesti, običajima. 

Zbog čega bi baš vi trebali postati nova Gastro zvijezda?

Sama činjenica da sam ušao među finaliste za mene je super priznanje. A i event u restoranu Batak će biti sjajan materijal za reportažu. Inače nekako se skoro uvijek dosad potrefili da kad boravim u Zagrebu bar jedanput navratim u Batak, tj. neki od „Batkova“. Pa eto tradicija se nastavlja. Svi smo mi zvijezde! Zvijezde su i sjajne vinarije, restorani, eventi, craft pivovare koje posjećujemo i o kojima pišemo. 

Za Marija i druge favorite možete glasati na stranici natječaja Gastro zvijezda.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.