Špajza 19. rujna 2013.

Mežnarić, Chardonnay 2011.

Mežnarić Chardonnay
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Chardonnay, globalnu zvijezdu i kameleona podneblja sadi i vinificira priličan broj vinskih kuća sjeverozapadne Hrvatske. Uglavnom je prosječan do vrlo dobar, iznimno odličan, ali je u rijetko kojoj vinariji prvo, najvažnije vino kuće.

Iako je do sada slična situacija bila i u vinariji Mežnarić, koji na svojih bregovitih 3 ha vinograda uzgajaju još i Rajnski Rizling, Zeleni Silvanac, Muškat žuti i Crni Pinot, sadržaj butelje iz 2011. navješćuje promjene ili u najmanju ruku želje za promjenom u željenom smjeru.

Pravo osvježenje, no ne u doslovnom smislu riječi jer je primjerak iz 2011. više srčan, topao i snažni primjerak, već osvježenje u hrvatskom chardonnay-ovskom svijetu. Da ne pomislite da je riječ o slučajnom bljesku, izoliranom trenutku inspiracije ili samo spletu sretnih okolnosti, važno je napomenuti da slične rezultate su postizali i s prethodnim berbama, uz naravno varijacije uvjetovane specifičnostima pojedine godine.

Blistavi odsjaji i dublja zlatno žuta boja odaju dojam bogatsva dok se tekućina viskozno i mekano ljulja i razlijeva po stijenkama dok cikličkim potezima ruke pokušavano ozračiti što veći dio sadržaja čaše. Prvi udisaj otkriva umjereno snažne sortno prepoznatljive zrele voćne arome tipične za primjerke toplijih berbi koji se uglavnom prikazuju u raskošnom svjetlu.

Tako se u istoj čaši može susresti opulentnost zrelog žutog i tropskog voća s punim kremastoslasnim aromama uz herbalno-metalnim protutegom koji mu daje baznu stabilnost, tvoreći kostur za bogati mesnati dio. Umjereno stasito, dovoljno vinski elokventno i izražajno s jasnim karakterom nešto masivinijeg izričaja. Slast i podatnost s početka gutljaja, neprimjetno se sele kroz sredinu gdje se herbalni okusi polako valjaju i pretaču ka završetku zamjetnog trajanja. Aromatski sklad i opći dojam kvalitete tek su neznatno narušeni vrućim završetkom i alkoholnom goričinom (izravna posljedica nešto nižih kiselina) koja se, na sreću, javlja isprepletena sa slasno voćnim impresijama. Uz jednostavnu i elegantnu etiketu, koja će vjerujemo zadovoljiti i vizualni tip konzumenata, granični tradicionalno-moderni sadržaj butelje mogao bi usrećiti značajan broj ljubitelja vrlo rastezljivog chardonnay-ovskog stila.

Vina za recenziju osigurala vinoteka Vivatina.

Vrsta: mirno bijelo vino
Sorta: Chardonnay
Berba: 2011
Proizvođač: Vinarija Mežnarić
Najbolje pristaje uz: pileće salate, bakalar na žaru, zapečena riža s umakom od maslaca i šafrana
Temperatura posluživanja: 12 ºC
Cijena: 55 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.