Špajza 13. prosinca 2012.

Mionetto, Prosecco Superiore

Mionetto Prosecco
Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Hrvatska uvozna vinska scena će uskoro biti „podebljana“ za još nekoliko Prosecca – pjenušavih vina dobivenih metodom vrenja u tankovima, brendu koji je doživio strelovit uspon nakoh sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada je odlučeno klasični način proizvodnje pjenušavih vina zamijeniti bržom i jeftinijom Charmat metodom.

Uspjehu ovog talijanskog osvježavajućeg vina nije značajno naškodilo niti sustavno zloupotrebljavanje njegovog imena diljem svijeta. Dobitna kombinacija je postignuta jednostavnim sparivanjem korektnog vina s pristupačnom cijenom. I naravno obiljem marketinških akcija i nastojanja udruga proizvođača da iskreno prezentiraju proizvod. Uz Cartizze D.O.C.G, koji na žalost nećemo imati priliku piti u našim restoranima, kušani primjerak čini sami vrh ponude u liniji Mo.

Riječ je o Proseccu s ograničenih i najboljih brežuljkastih položaja u blizini mjesta Valdobbiadene gdje je smješteno sjedište Mionetta. To je tradicionalni centar proizvodnje Prosseca kojem je nedavno dodijeljena najviša talijanska apelacijska oznaka. Zlatno žuto i kristalno bistro, s živahnim pjenušanjem i perlanjem te blistavim odsjajem. U prvom su planu arome korice limuna, jabuke zlatni delišes uz suptilne primjese vanilije i kvasca. Preciznost i čistoća mirisa potencirani su ugodnom floralnošću cvijeta badema. Zaokruženo i uravnoteženo izražene svježine koja je u savršenom balansu s doziranom količinom sladora. Postojana i meka pjenica polako nestaje prema završetku obilježenom voćnom gorčinom i slasti karamele.

Vino za recenziju osigurao „G.E.T. - udruga za kulturu stola."

Vrsta: pjenušavo vino
Proizvođač: Mionetto
Najbolje pristaje uz: kao aperitiv, uz bijelu ribu, tjesteninu u umaku na bazi ribe
Temperatura posluživanja: 6 - 8 ºC
Cijena: oko 100 kn

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.