Špajza 16. listopada 2018.

Monika Kos otvorila nam je vrata Ottolenghijevog londonskog carstva

foto: Ottolenghi Notting Hill
gastro postao gastro.24sata.hr
Monikina odluka da se preseli u London dogodila se sasvim spontano, želja za učenjem i napredovanjem otjerala ju je iz Hrvatske, onda je, kako kaže, prvo skočila, pa rekla hop, da bi danas bila sretno zaposlena u jednom od najpopularnijih restorana/shopova u Londonu, Ottolenghi Notting Hillu.

Moniku sam upoznala na prvom rođendanu bloga Forking Croatia i odmah se zaljubila, kako u njezinu skromnu osobnost, tako i u njezina divna slastičarska djela. Njezine su torte sasvim drugačije, prepune kvalitetnih sastojaka i neobičnog dizajna, a već je samom pojavom na slastičarskoj sceni stvorila svoj prepoznatljiv stil. Kada sam u svibnju prošle godine s njom napravila intervju, znala sam da su pred ovom talentiranom djevojkom velike stvari. I nisam pogriješila.

 

forking croatia torta Možda vas zanima... Blog Forking Croatia na najfiniji način proslavio svoj prvi rođendan Špajza Možda vas zanima... Monika Kos - slatka genijalka čarobnih ruku Špajza

 

Monika je nedavno preselila u London da bi preuzela posao slastičarke u jednom od najboljih londonskih pastry shopova jednog od najboljih svjetskih chefova uopće - Ottolenghi Notting Hill. 

 

 | Author: Ottolenghi Notting Hill foto: Ottolenghi Notting Hill

 

Za Yotama Ottolenghija su, vjerujem, čuli i oni koji u slobodno vrijeme ne listaju kuharice i ne scrollaju internetskim bespućima u potrazi za najboljim receptima kao da se radi o najvažnijim životnim pitanjima. Riječ je, naime, o jednom od najcjenjenijih svjetskih chefova, vlasniku velikog broja pastry shopova i restorana i autoru povećeg broja kuharica listanje kojih izaziva instantnu iskru u očima. 

Kada sam saznala da je upravo Monika novi član njegovog londonskog tima, odmah sam je kontaktirala i poželjela saznati baš sve o tom mjestu. Otkrila mi je kako odluka da se odseli nije bila nimalo laka, posebice zato što je doma počela graditi nešto svoje, postala je prepoznatljiva i njezine su torte napokon dobile pozornost koju zaslužuju. 

"Nažalost, svjesna situacije općenito, a u slastičarstvu pogotovo, nakon neuspjeha s vlastitom slastičarnom došlo je do zasićenja i jednostavno se nisam više vidjela tamo. Htjela sam učiti, razvijati se, napredovati, a to nije moguće u Hrvatskoj na način koji želim", započela je Monika svoju priču.

"London se desio slučajno i vrlo impulzivno bez previše planiranja. Bilo je po principu skoči pa reci hop. U Britanske kolače i tradiciju oko njih i čajanki sam zaljubljena već dugo vremena. To su kolači koje osobno volim peći I jesti, no nažalost nisu previše popularni kod nas, a ja sam htjela raditi na način na koji se radi ovdje. Dugo to pokušavala i doma, pa je u biti jedini logičan korak bio, sada vidim, otići direktno na izvor."

 

 | Author: Ottolenghi Notting Hill foto: Ottolenghi Notting Hill

 

Yotam Ottolenghi danas je sinonim za stvaranje nevjerojatno dobrih okusa od nekih poznatih i, na prvi pogled, dosadnih namirnica. Od mrkve, patlidžana i slanutka radi istočnjačka čuda kojima je teško reći ne, spaja različite kuhinje svijeta u nezapamćeno dobre tanjure, a s izlaskom njegove kuharice Sweet, koju je radio u suradnji s Helen Goh, velik je fokus u svojoj karijeri stavio i na slastice. U prilog tome idu i njegovi pastry shopovi prepuni divnih delicija koje mame već i preko samih fotografija. 

"Ottolenghi Notting Hill je prvi shop koji je Ottolenghi otvorio. Kao i ostali shopova, koncept je kvalitetna hrana zanimljivih kombinacija okusa s različitim utjecajima svjetskih kuhinja. Divni izlozi s kolačima, ujutro croissant i doručak, vrhunska kava, buffet sa salatama i ponudom za ručak te ponuda Ottolenghi gotovih zapakiranih proizvoda. Od začina i marmelada, do keksa i slanih grickalica, kuharica... Sve se radi dnevno svježe i s vrhunskim sastojcima te sve prati ista takva usluga."

 

 | Author: Ottolenghi Notting Hill foto: Ottolenghi Notting Hill

 

Nije me začudila činjenica da je Monika, kao i većina pripadnika ogromne svjetske gastronomske zajednice, već godinama fan ovog velikog majstora, pa me zanimalo kakav je osjećaj raditi s jednim od najvećih.

"Veliki sam Ottolenghi fan godinama. Pekla sam kolače po njegovim receptima i prije. Nisu svi tradicionalno britanski, ali oni se igraju začinima i spajanjem različitih tradicija što je moja velika strast u kuhinji. Tako da sam se naprosto odlučila javiti, poslala CV I portfolio, pozvali su me na razgovor i dobila posao iz snova. Yotam je vrlo pristupačan, otvoren čovjek, divan gentleman, a London pak mi je otvorio sva vrata, sve je sjelo na mjesto i osjećam se kao doma. Tu pripadam."

Rad s Ottolenghijem Monika je opisala kao okupljanje i stvaranje jedne velike obitelji. U Ottolenghi Notting Hillu, kako kaže, radi popriličan broj ljudi, a svi se druže i privatno. Cijela tvrtka od pet shopova i dva restorana čitavo vrijeme surađuje, svi si međusobno pomažu, poštuju se i paze jedni na druge. "Baš kao velika organizirana obitelj", govori mi Monika i dodaje kako je i sama u timu s tri divne djevojke koje osim kolegicama, smatra i dobrim prijateljicama.

 

 | Author: Ottolenghi Notting Hill foto: Ottolenghi Notting Hill

 

Radni dan joj započinje pečenjem i dekoriranjem slastica za taj dan, već u 6 ujutro. Tu je i, dodaje Monika, priprema ponude za doručak poput voćnih salata, čašica mueslija i granole, slaganje izloga s kolačima te nakon toga kreće priprema hrane za idući dan. Radni dan traje, opisuje Monika, u prosjeku nekih devet sati. 

S obzirom na rad na mjestu s kojim su upoznati baš svi foodieji ovog svijeta, zanimalo me postoji li doza pritiska i očekivanja da sve mora biti upravo savršeno.

"Ne osjećam nikakav pritisak jer je sve vrlo dobro organizirano, ali svakako osjećam odgovornost i poštovanje prema brendu i ljudima s kojima radim", skromno je odgovorila Monika.

Na kraju, pitala sam Moniku što od ovog posla očekuje, vidi li ovdje prostor za napredovanje koju joj domaća slastičarska scena nije znala pružiti i ima li već kakvih novih, još slađih planova.

"Trenutno samo uživam i ne razmišljam previše o svemu, ali filozofija Ottolenghi odnosa prema zaposlenicima je napredovanje nas kao chefova, ali i osobni razvoj što mi je izrazito bitno. Po prvi puta u životu ništa ne planiram i to mi se baš sviđa", zaključila je Monika.

Iako je sama rekla kako joj je teško izdvojiti nešto od hrane koja se priprema u Ottolenghijevom shopu upravo zbog činjenica da je sve kreativno i vrlo ukusno, uspjela sam je nagovoriti da sa mnom podijeli neke od favorita. Tako već sada znam koja mi je prva postaja kod ponovnog posjeta Londonu.

Monikini favoriti u Ottolenghi Notting Hill shopu:

  • Chard pies
  • Ottolenghi salate, losos, quiche
  • Cooked fruit tarts
  • Pistacio and cherry Bakewell slice
  • Baked chocolate tart (uvijek ima drugačije punjenje, npr. banana jam ili sesame and tahini, u paru s različitim brittleom...)

Sretno Monika, želimo ti puno sreće u daljnjem rastu i baš uspješnu baš svaku slasticu!
 

 | Author: Ottolenghi Notting Hill foto: Ottolenghi Notting Hill

 | Author: Ottolenghi Notting Hill foto: Ottolenghi Notting Hill  | Author: Ottolenghi Notting Hill foto: Ottolenghi Notting Hill

 | Author: Ottolenghi Notting Hill foto: Ottolenghi Notting Hill  | Author: Ottolenghi Notting Hill foto: Ottolenghi Notting Hill  | Author: Ottolenghi Notting Hill foto: Ottolenghi Notting Hill  | Author: Ottolenghi Notting Hill foto: Ottolenghi Notting Hill

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.