Špajza 15. srpnja 2014.

Mundoaka, Zagreb

mundoaka kolaz.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Postalo je već pomalo smiješno za novo mjesto koje se otvori u Zagrebu (a ovo kišno vrijeme očito im pogoduje kao gljivama!) govoriti da izgleda "kao da niste u Zagrebu".

Ne znam, čini se da je u Hrvatsku "stigao" industrijski bistro štih obilježen elementima minimalističkog dizajna. Ipak, publiku koja prati restoransku scenu glavnog grada takav razvoj situacije može samo razveseliti. A medijski nimalo popraćeno otvorenje streetfood restorana Mundoaka nabacilo je osmijeh na mnoga lica željna okusnih avantura.

Opisati kakav je to novi restoran koji više izgleda kao bistro, s dodatnim zbunjujućim streetfood momentom u nazivu, nije jednostavno. Neka od jela koja se nalaze na jelovniku zvučat će vam poznato, možda čak i "već viđeno" (poput sve prisutnijih mariniranih pilećih krilaca, svinjskih rebaraca, juneće pljeskavice ili polovice pileta) dok će druga zvučati izazovnije (janjeća kofta s kukusom, shakshuka, gnudi s lungićem i lisičarkama, ragu od zeca...). No, bez obzira na to koliko avanturistički bili raspoloženi, svako jelo ponudit će vam sasvim drugačiji, možda i neočekivani sklad okusa. Čini mi se izlišnim uopće govoriti da se u Mundoaki sve radi od nule, da su namirnice vrhunske i ako je moguće, lokalne; svakome tko pozna rad Tvrka Šakote bit će jasno da u kuhinji kompromisa nema, ali je istovremeno izbjegnuta bilo kakva natruha pretencioznosti. Upravo podnaslov streetfood želi usmjeriti pažnju na sadržaj, a ne formu. No, forma postoji i itekako je privlačna. Atmosfera u bistrou je vrlo živahna, muzika ponekad i prilično nabrijana, jela na susjednim tanjurima krasno su primamljiva, a zrakom vijore izazovne arome.

Jela su preciznih, dobro posloženih okusa, na način da poželite zatvoriti oči i malo promeditirati nad tim skladom. Mozak nakon prvog zalogaja stvara mentalni zapis: "moram probati sve što se nudi, ne nužno odmah, ali čim prije". Ponuda deserata je šokantno originalna, a i prilično široka, što upućuje na in house slastičara/ku. Kiselkasti kruh kuće, napravljen od prirodnog kvasa svjedoči o brizi za detalje. Vinska lista neobična je, sastoji se od nekolicine domaćih i stranih (i prirodnih) vina, dok lijepo dizajnirana španjolsko pivo "Balate" dodaje lagani hipsterski štih. Ne može se reći da su jela skupa, ako znate što je pred vas stiglo na tanjuru. Vrijedi. Svake kune.

Ukratko, mjesto koje je ozbiljan restoran, a da to nije. Lišen svih nepotrebnih i opterećujućih elemenata funkcionira kao živahna raskrsnica ljudi, okusa, stilova, muzike, onog nekog feelgood osjećaja. Savjetujemo pohoditi.

Glavni kuhar: Tvrtko Šakota
Adresa: Petrinjska 2
Grad: Zagreb
Telefon: +385 1 7888 777
Radno vrijeme: 8-23 h, nedjeljom zatvoreno
Kapacitet: 40-ak mjesta
Omogućeno plaćanje karticama: DA
Omogućeno parkiralište: NE

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.