Špajza 21. ožujka 2016.

Na današnji Međunarodni dan poezije - platite kavu stihom!

Kava
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Novac danas gubi vrijednost, a kava i čaj u 150 lokala širom zemlje - plaćaju se stihovima! Današnja valuta su osjećaji pretočeni u stihove...

Treću godinu zaredom proljeće nam donosi poeziju jer se danas obilježava Međunarodni dan poezije, dan kada se u sklopu inicijative “Platite kavu stihom” Julius Meinl kava ili čaj, u odabranim lokalima diljem zemlje, plaćaju najvrjednijom valutom na svijetu – osjećajima pretočenim u stihove.

U Hrvatskoj je cijela ovogodišnja priča inicijative “Platite kavu stihom” započela projektom #poetryforchange u sklopu kojeg je škotski konceptualni umjetnik Robert Montgomery napisao stihove aplicirane na billboarde diljem metropole, a naš poznati grafiter Slaven Kosanović Lunar ih je ilustrirao na zidu Kulturno informativnog centra u Zagrebu. Njih dvojica ujedno su i ovogodišnji ambasadori inicijative “Platite kavu stihom” uz pjevačicu i TV voditeljicu Sanju Doležal te komičara, imitatora i voditelja Luku Bulića.

Kava | Author: Promo foto: Promo

Glazbenica i TV voditeljica Sanja Doležal je rekla kako bi se, osim riječima, mnogo češće trebali i djelima iskazati u odnosima jedni prema drugima. Slaven Kosanović Lunar je istaknuo: “Iako se ne izražavam riječima, izuzetno mi se svidjela inicijativa da se lijepim mislima i stihovima, nečim tako moćnim, na jedan dan pokuša svijet učiniti boljim mjestom.” Cijelo događanje je moderirao naš poznati komičar, imitator i radijski voditelj Luka Bulić, koji je za ovaj poseban dan, u svom stilu, napisao ne samo stih, već cijelu pjesmu. 

Kako bi platili kavu ili čaj stihove su u Muzeju prekinutih veza pisali i TV voditeljica i spisateljica Nevena Rendeli, glumica Marija Borić, vaterpolist Dubravko Šimenc i pjevačica grupe Detour Gina Victoria Damjanović. U inicijativu se, na globalnoj razini, uključilo 30 zemalja. Stihovi koji se prikupe tijekom ovogodišnje inicijative poslužit će škotskom umjetniku Robertu Montgomeryju za izradu novog umjetničkog djela.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.