Međutim, zamislimo li se malo pažljivije, sjetit ćemo se kave kao nezamjenjivog sastojka u desertima poput talijanskog tiramisua ili raznih čokoladnih kolača s kavom. Naime, mljevena ili već pripremljena skuhana kava može dodati duboku, zemljanu zaokruženu rezonanciju mnogim slasnim jelima. Svima je poznato da jednostavno ne možemo dobiti pravi okus tiramisua ako ne natopimo piškote u crnu kavu i amaretto. Zbog sličnih se okusnih razloga prstohvat kave dodaje u džem od šljiva tijekom kuhanja.
Dodatak kave svinjskim rebricama dat će posebnu punoću, toplinu i gorkasti okus pečenju. Općenito mljevenu kavu možemo dodavati smjesama ili marinadama za meso koje se peče na roštilju, primjerice janjeći but natrljan s kombinacijom mljevene kave i sjemenki komorača imat će sasvim drugačiju, posebnu aromu.
Veliki chefovi tvrde kako se kava u začinskim mješavinama odlično slaže s čilijem, orašastim plodovima, gljivama, curry-em, đumbirom, sezamom i zvjezdastim anisom. Želite li pritom osloboditi još više aroma kave, prije mljevenja je kratko zagrijte na tavi.
Donosimo vam recepte s omiljenim napitkom!
Isprobajte jednostavan recept za pravi čokoladni užitak s espressom i rumom.
Čokoladna rapsodija s kavom u obliku zamrznutog deserta koja će vas ostaviti bez daha.
Jednostavan i brzinski kolač s čokoladom pripremite s dodatkom kave
Iznenađenje u laganom i nježnom cheesecakeu svakako je aroma kave
Mnogima omiljen kolač s okusom kave
Uz ovaj ćete se mousse, zbog nevjerojatno pahuljaste teksture, zaista osjećati kao na oblacima. Čokoladni mousse je pravi klasik, a kava je „krivac“ za novu sferu okusa. Od ove smjese možete usrećiti šesteročlanu obitelj ili dva, tri velika obožavatelja.
Moćno i sočno. I vrlo jednostavno za pripremu! Ovaj kolač i nije nikakva novost. Ipak, ako ga iz nekog razloga još uvijek niste isprobali, vrijeme je da se počastite s jednim ludo dobrim čokoladnim užitkom!
U slast!