Špajza 25. kolovoza 2017.

Na otoku Korčuli održani 7. Dani Pošipa

foto: Silvija Munda
gastro postao gastro.24sata.hr
Na otoku Korčuli održani su sedmi Dani Pošipa, u organizaciji TZO Smokvica, TZG Korčule, Općine Smokvica, Grada Korčule - mjesnog odbora Čara te 13 vinarija, proizvođača Pošipa iz Smokvice i Čare: Baničević-Car, Didovinka, Grošić, Kunjas, Milina, Plasa, Stanojević, Tomašić, Toreta i Vidilo iz Smokvice te PZ Nerica, PZ Pošip i Šain-Marelić iz Čare.

Pošip‬ je jedno od najboljih i najpoznatijih hrvatskih bijelih ‪vina‬, a dobiva se od istoimene autohtone sorte grožđa porijeklom s ograničenih lokaliteta na području Smokvice i Čare. Prvo je hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, zaštićeno 1967. g. (prije punih 50 godina!).

 

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

 

Želja organizatora ove manifestacije jest dodatno brendirati Pošip i eno ponudu ovog kraja, ne samo u Hrvatskoj, nego i pokazati turistima bogatstvo vinske ponude koje otok te Smokvica i Čara imaju.

Posebno ističemo činjenicu da su vinari odlučili iskušati još neke stilove, osim svježeg Pošipa. Trenutno je najpoznatiji Pošip vjerojatno Pošip Marco Polo PZ Čare. Međutim, već dulje vrijeme ljubitelji vina itekako cijene Pošipe koji radi Luka Krajančić, a od nedavno je fokusu vinoljubaca i njegov rođak Jakša Krajančić koji vodi PZ Nericu.

 

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

 

To su već etablirana vinska imena, ali ove godine posebno su se istaknula tri nova vina s područja Smokvice. Jedno od tih vina je Pošip sur lie vinarije Toreta.

"Divno vino, odnjegovano na finom talogu, ali moje mišljenje je da ga je trebalo pustiti još malo u bačvi. Njegovo vrijeme tek dolazi.", kaže Tomislav Stiplošek, vinski novinar, predsjednik udruge G.E.T.

Druga dva vina su iz vinarije Milina - Grandeca i Amfora.

"Pošip Grandeca je prošao ne predugu maceraciju i time dobio izuzetnu punoću i vrlo ugodnu i neprenaglašenu aromatiku. Umjerenog je alkohola te fino je zaokružen i izbalansiran. Na kraju, po meni najbolji Pošip ove godine je Pošip Amfora, također vinarije Milina. Bio sam skeptičan može li Pošip uopće iz amfore dati željeni rezultat - to vino pratim od njegovog početka, a sada, kad je ugledalo svijetlo dana i dobilo atraktivnu bocu, mogu samo reći: Kapa do poda!", komentirao je Stiplošek.

 

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

 

Kako se radi o berbi 2015., na tržištu od ove 2017. godine, a prvi vrhunski Pošip sa zaštićenim geografskim podrijetlom je bio iz berbe 1965., tako je Ante Milina svoj Pošip Amfora posvetio pedesetoj godišnjici zaštite Pošipa.

Ovogodišnji, sedmi po redu Dani Pošipa, svečano su otvoreni u Čari. U vinarijama su, tijekom Dana otvorenih vrata, dostupni letci s popisom vinarija i brendirane degustacijske čaše, s kojima gosti mogu posjetiti sve otvorene vinarije te uživati u ponajboljim Pošipima i drugim vinima. 

Završna večer, Noć vina održala se u Brni, gdje je svoja vina predstavilo 13 vinara, proizvođača Pošipa iz Smokvice i Čare, a posjetitelji su, osim u vinima, uživali u nastupu klape Puntamika i gastro specijalitetima. 

Ako niste bili na Danima Pošipa ove godine, svakako dođite na sljedeće, bit će još bolji.

 

 | Author: Silvija Munda foto: Silvija Munda

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.