Gdje se krije osvježavajuća juha od lubenice i tko radi najbolje štrudle od borovnica, saznali smo na portalu Hrvatska 365 Gourmet. Bacite se na čitanje jer najslasniji ljetni specijaliteti čekaju vas još samo do kraja ljeta...
Bogatstvo kontinenta i domaće morske obale u ljetnim se danima posebice može mjeriti velikim količinama sočnog sezonskog voća, a kada je tu voće, vrijeme je za najfinije specijalitete iz kuhinja onih najiskusnijih.
Iako mala zemlja, Hrvatska se može pohvaliti voćnim blagodatima od kojih nastaju itekako velike slastice. Inovativne, autentične i domaće delicije na spomen kojih se same od sebe stvaraju zazubice mogu se pronaći u svakom kutku Lijepe naše.
Dalmacija, Mediteran u malom, zadužena je za osvježavajuće deserte koji ljeti hlade uz toćanje noga u čistom moru, dok kontinentalni dio zemlje neprestano donosi novitete koji ga svakom sezonom čine sve popularnijim.
Borovnice, breskve, ribizl i bazga samo su neki od favorita ovog ljeta. Domaći uzgoj, svježi okusi i pravilna obrada namirnica donose fantastične tanjure kojima se uvijek slatko vratiti.
Da bazga nije stvorena samo za pripremu slatkih napitaka, dokazuje i sjajan desert koji se s guštom priprema kod kuće, kao i u vrhunskim restoranima. Riječ je o pohanoj bazgi čiji način pripreme iz ovog cvijeta izvlači ono najbolje, a na divan se način zaokružuje aromama limuna i đumbira. Uz to, bazga je odličan dodatak koktelima, omiljenim kolačima od sira i sladoledima, a najfinija je kada je najjednostavnija – u finom voćnom sirupu.
Omiljeni plod ljeta svakako je i osvježavajuća lubenica. Iako je dolina Neretve najpovoljnije mjesto za dozrijevanje slatkih lubenica, varaždinski restoran Verglec u potpunosti je prisvojio ovaj sočan ljetni plod, pa ga pretvorio u inovativno jelo koji oduševljava.
Tako u Verglecu možete okusiti ljeto na sasvim drugačiji način, u obliku juhe od lubenice, krastavaca, rajčica, čilija i luka.
„Željeli smo gostima ponuditi sezonska jela, a lubenica je nezaobilazna ljetna namirnica“, objasnila je ovu neobičnu kombinaciju kuharica Mirela Sokol, te dodala kako je juhe ovakvog tipa definitivno najbolje poslužiti hladne, savršeno osvježavajuće.
Na putu do omiljenih ljetnih destinacija, na divnoj domaćoj obali peku se pak najraskošnije štrudle sezone, one od borovnice. Na obali Bajerskog jezera, u restoranu Bitoraj u Fužinama već tradicionalno se poslužuju domaće štrudle od borovnica.
Da je riječ o zbilja posebnoj slastici govori i velik interes gostiju koji u restoran ponajviše svraćaju upravo kako bi okusili dio planinskog kraja na najslađi način. U Bitoraju se štrudla od borovnica uvijek poslužuje topla, a za nju su se zainteresirali čak i susjedi Talijani koji su je iz Hrvatske poželjeli izvoziti.
„Štrudlu pripremamo isključivo s divljim borovnicama koje se od onih iz uzgoja razlikuju po intenzivnoj boji, koju ćete odmah zamijetiti, i intenzivnijem okusu. Kore su od lisnatog tijesta, a za pripremu štrudle potrebno je znati ispeći i tri vrste kruha. Naime, poseban omjer prezli od domaćega crnoga, kukuruznog i pšeničnoga kruha čine ovu štrudlu također jedinstvenom“, objasnio je voditelj hotela Bitoraj, Andrej Kauzlarić.
Na kraju, dok je sezonsko guštanje u sočnim breskvama i marelicama u punom jeku, valja spomenuti i blagodati koje donose.
Iako vole pite, džemove, cimet i vaniliju, marelice će svoje najfinije adute otkriti u slasnim domaćim knedlama. Meko, lagano tijesto i fine marelice, tak takve kakve su ubrane, bit će savršen spoj za ukusna ljetna uživanja.
Najbolje ih, kažu, pripremaju u Zaprešiću, na Seoskom turizmu Stara Preša. Uz veliki voćnjak prepun plodova marelica, u to i nije teško povjerovati. Pripremaju ih na tradicionalan način, a ono što ih čini zbilja posebnima jest hrskavi omotač.
„Uvijek poslužujem knedle s preljevom od maslaca i prezli“, otkrila je svoju tajnu glava obitelji i glavna kuharica u restoranu, Biserka Jakševac.
Već poznati okusi sočnih breskva u sasvim novom ruhu kriju se pak u prekrasnoj Istri i na samom jugu zemlje, u neretvanskoj dolini. Od različitih se sorti pripremaju različite delicije, breskve se kombiniraju u salatama, s pršutom, mentom i bosiljkom.
Odlične su s vrućeg grilla omotane domaćim pršutom, a sjajne okuse daju i pečene u pećnici uz dodatak omiljenih začina.
Ipak, u mjestašcu Vid pored Metkovića, u restoranu Đuđa i Mate, najviše ih cijene kada su svježe, a vole ih kombinirati i s tradicionalnim recepturama toga kraja. Tako u obilasku divnog juga Lijepe naše, svakako svratite u ovaj jednostavan, ali tradicijom i okusima bogat restoran gdje ćete na najljepši način uživati u sezonskim breskvama u sočnom kolaču s jogurtom i cimetom po receptu kuharice Marije Taslak.
Zvuči zbilja primamljivo, zar ne?