Kako živa u termometru raste mnogi hrle u prirodu uživati u roštilju, no samo će mazohisti upaliti pećnicu ili štednjak kako bi pripremili desert. Ljeti, kada je život lepršaviji nego u ostatku godine, takvo bi trebalo biti i kulinarsko iskustvo. Stoga su najbolji ljetni deserti lagani i osvježavajući, jednostavni i brzi za pripremu te pripremljeni od sezonskih namirnica.
Sigurnost na prvom mjestu
Visoke temperature i visoki stupanj vlažnosti, dakle ljetna svakodnevica, po definiciji su idealni uvjeti za rast i razmnožavanje patogenih bakterija-uzročnika trovanja hranom. Najčešće bakterije koje uzrokuju trovanje hranom su Escherichia coli, salmonela i stafilokok. Održavanje čistoće pri pripremi deserata je osnovni korak u bitci protiv patogenih bakterija. Primjerice, glavni uzrok stafilokoknog trovanja hranom je nepridržavanje higijenskih mjera prilikom rukovanja s hranom pri čemu stafilokok, s kože ili sluznice osobe koja priprema hranu, dođe u hranu, te tamo izlučuje toksin otporan na grijanje i kraću termičku obradu. Stoga je iznimno bitno i hranu adekvatno termički obraditi, a ne smije se zanemariti ni hlađenje ili zamrzavanje na odgovarajućim temperaturama. Jaja i mliječni proizvodi čest su sastojak brojnih deserata, no zbog njihove lake kvarljivosti riječ je o visokorizičnim namirnicama kada je u pitanju trovanje hranom, osobito ljeti. Stoga u pripremi svojih ledenih, slatkih kreacija birajte samo svježa jaja i mliječne proizvode.Iskoristite bogatstvo voća
Voće osvježava i hrani te osigurava prirodnu slatkoću, a što je najbolje, ljeti nam je dostupno u svim oblicima i bojama – lubenice, dinje, breskve, marelice, smokve, šljive, kruške, bobičasto voće, grožđe... idealni su za pripremu voćne salate koju možete dodatno zasladiti medom ili javorovim sirupom te posuti vanilin šećerom. Od voća možete napraviti i ukusan preljev za sladoled. Jednostavno operite i očistite željeno voće, narežite na manje komadiće i stavite s vodom i šećerom na laganu vatru. Miješajte dok lagano ne prokuha. Ukoliko vam se preljev čini prerijedak po želji možete dodati malo gustina. Pustite da se malo ohladi, ali još toplo prelijte primjerice preko sladoleda od vanilije. Voće je odličan sastojak i brojnih smothija i frapea, a možete ga primjerice i pripremiti na grill-tavi i posuti mljevenim pistacijem i zasladiti s malo meda.
Jogurt da, ali smrznuti
Smrznuti jogurt delicija je koju mnogi obožavaju,a uz malo truda moguće ga je pripremiti kod kuće. Najjednostavniji način podrazumijeva upotrebu grčkog jogurta. Jednostavno stavite jogurt u zamrzivač te ga povremeno izvadite i istucite pjenjačom. Prije nego se posve sledi jogurt izvadite iz zamrzivača, prelijte medom ili nekim od preljeva po želji i pospite primjerice bobičastim voćem, narezanim voćem ili sjeckanim orašastim plodovima. Smrznuti jogurt možete učiniti i zanimljivijim dodatkom narezanih keksa, kokosovim pahuljicama, komadićima čokolade, bombonima... Pripremate li desert od običnog jogurta, postupak je posve isti samo je potrebno prije zamrzavanja, jogurt ostaviti u gazi kao bi se ocijedio višak vode.Alternative sladoledu
Smrznuti jogurt je zasigurno adekvatna alternativa sladoledu, ali i brojni drugi ledeni deserti. Sorbeti, sherbeti i semifreddo su već klasična zamjena omiljenom sladoledu, no savjetujemo i da probate nešto novo. Tako, za početak, uz pomoć štapnog miksera napravite kašu od bobičastog voća, dodajte joj smeđeg šećera i pustite da se sokovi prožmu. U međuvremenu istucite šlag (možete koristi i kupovni šlag) i pomiješajte ga s voćnom kašom. Smjesu stavite u zamrzivač, povremeno izvadite i istucite pjenjačom. Ledeni desert možete servirati u čašama, zdjelicama ili primjerice, za poseban efekt, u izdubljenoj dinji.
Deserti od sira
Dobro ohlađena kombinacija sira, voća po želji, mrvljenih keksa i slatkog sirupa bit će omiljen među svim generacijama, a važno je samo izabrati sir koji vam najviše odgovara. Probajte posni sir, mascarpone ili jednostavno skutu.
Ljetna pita
Razne pite su uvijek popularan desert, a koru za njih moguće je pripremiti i bez pečenja. Jednostavno pomiješajte otopljenu čokoladu i ekspandirane žitne pahuljice, stavite ju u okruglu posudu za pečenje pite i stavite u zamrzivač dok se kora ne "smiri". Koru prelijte željenim punjenjem i desert je spreman.
Desert za djecu
Iako će svaka slastica biti dobro primljena među mališanima, savjetujemo vam da napravite desert u kojem će posebno uživati. Jednostavno rastopite 180 g želatine u otprilike 2 šalice kipuće vode. Zatim u posudi pomiješajte 1 šalicu rastopljene želatine s 1 šalicom hladnog soka od jabuke i ohladite. U drugoj posudi pomiješajte šalicu rastopljene želatine i 2 šalice sladoleda od vanilije. Servirajte na način da u čaši naizmjence stavljate sloj želatine sa sladoledom, sloj želatine sa sokom od jagode i sloj voća sve do vrha čaše. Ohladite i poslužite.Gastro priča