Špajza 10. prosinca 2025.

Ovo su najljepši božićni ukrasi od sušenih agruma

sušene kriške naranče, ukrasi
Sušene kriške naranče odličan su i jestiv božićni ukras
foto: Nini From Paris/Unsplash
Zaboravi na plastične ukrase, vrijeme je da okitiš dom prirodnim ukrasima koje možeš lako izraditi kod kuće

Božić je mnogima najdraži dio godine, ne samo zbog druženja s najmilijima nego i cijelog procesa ukrašavanja doma. Ako šarene lampice svijetle u svakom kutku tvog doma, a adventski vijenac krasi stolić dnevne sobe, ovo je svakako projekt za tebe.

Iako danas možemo pronaći cijeli niz cjenovno pristupačnih i lijepih ukrasa za jelku i dom, ima nešto posebno u tome da u dom unesemo dašak prirode i tradicije. Plastični ukrasi i jednokratne kuglice koje ćemo baciti kada blagdani završe nisu nam posebno dragi, a isto tako su štetni i za okoliš.

Ovi potpuno prirodni ukrasi odlično će se uklopiti u tvoj dom, a nakon blagdana ih možeš jednostavno kompostirati. 

Sušeni kolutići citrusa

Sušeni kolutići naranče, limuna, grejpa, limete ili kumkvata dat će tvom domu dodatnu dozu topline, a dok se budu sušili cijeli će dom mirisati. Odabrati možeš bilo koju vrstu agruma, a sušiti ih možeš na dva načina. 

Nakon što odabereš voćke koje želiš sušiti, najprije ga prebriši mokrom krpom i dobro posuši papirnatim ručnikom. Svaki agrum nareži na ploške debljine oko pola centimetra.

Za što ravnomjernije ploške koristi dobro naoštren nož, a ako ti je teško držati voće rukom, zabodi vilicu u dio koji nećeš sušiti te si tako olakšaj posao. Ploške poslaži na papirnati ručnik kako bi upio višak tekućine. 

 | Author: Getty Images/Unsplash Božićni ukrasi od sušenih citrusa foto: Getty Images/Unsplash

kriške naranče | Author: Nini From Paris/Unsplash Agrume nareži na kriške debljine pola centimetra te ih potom posuši u pećnici ili na radijatoru foto: Nini From Paris/Unsplash

Sušenje u pećnici ili na radijatoru?

Prva metoda je nešto brža i zahtijeva sušenje u pećnici. Ploške poslaži na metalnu rešetku pećnice i ostavi da se suše u pećnici na 100 stupnjeva 3-6 sati, ovisi o debljini ploški. Svakih pola sata ploške okreni na drugu stranu i provjeri koliko su suhe. 

Druga metoda je nešto vremenski zahtjevnija, no ne zahtijeva korištenje pećnice. Jednom kada si pripremila i posušila ploške papirnatim ručnikom, poredaj ih na rešetku pećnice i ostavi da se suše na radijatoru ili grijalici.

Sušenje na radijatoru će trajati 2-3 dana, a svakih par sati trebaš preokrenuti ploške. 

Ovi ukrasi mogu i u koktel

Jednom kada su sušene ploške naranče, limuna ili grejpa gotove, možeš im dodati komadić konopca te ih tako pretvoriti u ukras za bor ili ih nanizati na duži konopac i dodati kao ukras na zidu. Također mogu biti dio adventskog vijenca, a ako si koristila voće koje nije tretirano pesticidima može postati i dio blagdanskog koktela.

Odlična je ideja pričvrstiti i koju plošku sušenih agruma na upakirani poklon pomoću malo konopca. 

 | Author: Julee Juu/Unsplash Sušeni citrusi mogu biti i odličan dekor vrućih blagdanskih koktela foto: Julee Juu/Unsplash

Uživaj u ovim potpuno prirodnim i eco friendly ukrasima!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.