Špajza 17. veljače 2017.

Namirnice koje će vas ostaviti bez energije

Kuhanje tjestenine
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste mislili da konzumiranjem hrane dobivate energiju, nekada ju možete i "izgubiti".

Jeste li ikada pojeli pun tanjur tjestenine s nekim finim umakom i za nekoliko minuta osjetili kako nemate snage i da vam se užasno spava? Možda je problem u namirnicama koje koristite.

1. Tjestenina: Ako ne koristite nerafiniranu tjesteninu, od one rafinirane biste mogli imati loše posljedice. Naime, nerafinirani ugljikohidrati povećavaju razinu šećera u krvi što uzrokuje ispuštanje inzulina pa naše tijelo reagira umorom i slabošću - te pospanošću. Stoga, pokušajte koristiti tjesteninu od cjelovitog zrna.

DOmaća tjestenina | Author: Stockfood foto: Stockfood

2. Puretina: Iako zvuči vrlo neobično, puretina vas može umoriti i napraviti da se osjećate pospano. Zašto je tome tako? Zato što puretina sadrži triptofan - aminokiselinu koja poboljšava spavanje, ali i raspoloženje. A kako bi se probavila puretina, potrebno je jako puno energije, što uzrokuje da naše tijelo šalje više krvi u probavni sustav, a to opet rezultira osjećajem umora  pospanosti.

3. Slatkiši i slatka hrana: Kod konzumacije jako slatke hrane razine šećera nam se brzo jako podignu i imamo osjećaj sitosti, no tijelo na to reagira tako da ispusti inzulin koji spusti razinu šećera, a mi imamo osjećaj umora i manjak energije. Stoga pokušajte slatkiše pojesti poslije nekog jela, a ne kada ste gladni.

Gumeni bomboni | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

4. Pržena hrana: S obzirom na to da je pržena hrana vrlo masna, potrebno je puno energije za njenu probavu. Zato kada pojedemo pržene krumpiriće ili pohano meso, naše tijelo se vrlo brzo "isprazni" od energije i osjećamo se umornima. Stoga, pokušajte peći krumpiriće i pohano meso u pećnici, s puno manje masti.

krumpirići | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

5. Crveno meso:  Najviše od sveg mesa, upravo je crveno meso ono koje se najteže i najduže probavlja. Za njegovu probavu tijelo troši puno više energije nego što bi trebali primjerice za komad ribe

Crveno meso | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

6. Alkohol: Svi su pomalo umorni i "pospani" kada popiju alkohol. Razlog tomu je to što alkohol usporava centralni živčani sustav što potom rezultira umorom i pospanošću, ali i, u velikim količinama, može vas potpuno "iscijediti" od energije te u nekim slučajevima može rezultirati čak i nesvjesticom. 

Votka | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

7. Gazirani sokovi: Slično kao slatkiši, zbog visokog udjela šećera, naglo ćete imati osjećaj energije, ali će ona jako brzo splasnuti i osjećat ćete se još gore nego prije nego ste popili gazirani sok. Pokušajte piti čistu vodu ili sokove od svježe cijeđenog voća.

8. Pahuljice sa žitaricama: Svi ih volimo jesti za doručak jer nas napune energijom. No napune li nas zaista? Naime, većina pahuljica je zapravo napunjena šećerima i visoko fruktoznim kukuruznim sirupom te rafiniranim ugljikohidratima, a reakcija vašeg tijela na njih bit će kao i kod slatkiša i gaziranih sokova - prvo ćete doživjeti nalet energije, ali će se ta energija vrlo brzo "slomiti" i osjećat ćete se umorno. Zato predlažemo, radite sami svoje pahuljice za doručak, od cjelovitih žitarica i zasladite ih s malo meda ili javorovog sirupa. A uvijek možete napraviti i slasnu i hrskavu domaću granolu.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.