Špajza 12. srpnja 2021.

Nauči kako složiti savršen charcuterie pladanj

Za odličnu zabavu kombiniraj okuse i teksture te pripremi popularni charcuterie pladanj foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Charcuterie pladanj postao je gastro hit na društvenim mrežama, a uz nekoliko jednostavnih savjeta nauči kako složiti savršen ljetni pladanj

Osim što ovih dana uživamo u finoj hrani i danima provedenim na moru, posebno se veselimo zabavi s prijateljima. Sada kada opet možemo organizirati zabave i druženja u vlastitom domu, vrijeme je da počnemo razmišljati o tome što ćemo gostima ponuditi kako bi što više uživali, a kako mi istovremeno ne bi morali cijelo popodne po ovim nesnosnim vrućinama provesti uz štednjak. 

Odlično rješenje je charcuterie pladanj. Radi se o francuskom načinu serviranja sira, suhomesnatih proizvoda, grickalica i svježeg voća te povrća na drvenoj dasci. Ovakav način serviranja hrane Francuzima je poznat već stoljećima, no nedavno je zavladao društvenim mrežama pa je tako sada popularniji no ikad, možda zato što ga je tako jednostavno pripremiti, možda zato što izgleda neodoljivo. 

Baza svakog charcuterie pladnja je drvena daska, no možeš koristiti bilo kakvu drugu ravnu površinu. Na nju po želji slažeš posudice s umacima i paštetom, suhomesnate proizvode, sireve, grickalice, svježe voće i povrće, masline i slastice. Iako se kod slaganja charcuterie pladnja možeš potpuno prepustiti mašti, postoje trikovi koji će ti osigurati da svaki put pripremiš malo gurmansko remek djelo. 

Odredi količinu hrane prema broju pozvanih osoba

Nije isto hoćeš li ugostiti dvije ili devet osoba na svojoj zabavi, zato je važno prije pripremanja charcuterie pladnja znati točan broj gostiju. Zlatno pravilo je da trebaš staviti oko 60 grama suhomesnatih proizvoda ili sira po osobi i na to dodati brojne dodatke u obliku grickalica ili povrća. Možda neće svatko posjesti svih 60 grama, ali je bolje da gosti sa zabave odu siti nego gladni. 

Biraj razne teksture

Dobar charcuterie pladanj povezat će razne teksture koje nisu samo ugodne okusom nego i vizualno. Hrskavi krekeri, kremasti sir, svježe voće i mekani mesni proizvodi ne samo da će pružiti cijelu paletu okusa, nego će odlično izgledati na samom pladnju. 

Nemoj preskočiti sir

Sir je jedna od namirnica koju gotovo svatko obožava jesti. Od mladih sireva poput mozzarelle, kremastog brie sira do snažne gorgonzole, tvoj pladanj trebao bi imati barem tri različita sira. Dobra je ideja kombinirati sireve različite tvrdoće, dok jedan od sireva svakako treba biti kremast. 

Posluži i sezonsko voće

Iako je charcuterie pladanj obično sinonim za kombinaciju sira i suhomesnatih proizvoda, niti jedan pravi pladanj nije potpun bez sezonskog voća. Pokoja smokva, malo dinje ili nektarina odlično će zaokružiti okus sira i istaknuti arome mesnih proizvoda. Neka voće bude svježe i ne previše zrelo kako šećer ne bi prevladao okusima. 

Završni 'touch' je važan

Sve na charcuterie pladnju bi trebalo biti jestivo, no ipak možeš dodati pokoji cvijet ili drugi ukras kako bi zaokružila izgled pladnja. Dobra je ideja sir i voće ukrasiti s nekoliko kapi meda ili aceto balsamico kreme. 

 

Možda vas zanima... Nezaobilazni recepti za još slađa ljetna druženja Recepti
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.