Špajza Gastro zvijezda 27. studenoga 2020.

Neredov kremasti rižoto s kozicama i bundevom

foto: Marko Lasić Nered
gastro postao gastro.24sata.hr
Marko Lasić Nered ima još jednu karijeru; on je profesionalni foodie i finalist Gastro zvijezde...

Nered je svoj entuzijazam, kreativnost i ljubav prema hrani i kuhanju objedinio u originalnom konceptu "Kaj se kuha?" na istoimenom YouTube kanalu. Od početka ove godine redovito daje ideje kaj bi trebalo kuhati, što ga je i dovelo do finala Gastro zvijezde u kategoriji Top foodie.

U natjecanju sudjeluje receptom za sezonski rižoto s bučom i kozicama, koji možeš odmah isprobati. Nakon ručka obavezno posjeti web stranicu Gastro zvijezde i daj mu svoj glas!

 | Author: Marko Lasić Nered foto: Marko Lasić Nered
Sastojci za četiri osobe:⁠

  • 1 srednja muškatna bundeva⁠
  • 400 g riže za rižoto⁠
  • 1 srednja glavica luka⁠
  • 2 dcl bijelog vina⁠
  • 100 g Grana Padano sira⁠
  • 70 g maslaca⁠
  • sol, papar⁠
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 150 g očišćenih kozica⁠
  • 30 g bučinih sjemenki⁠
  • pileći ili povrtni temeljac ⁠
  • začini za buču (crvena paprika, curry prah i kurkuma)⁠
  • svježi timijan

 

Top foodie je kategorija koja obuhvaća sve foodieje koji ne pišu blog, već su se opredijelili za izražavanje putem Instagrama, Facebooka ili YouTube-a. 

 

Priprema:

  1. Bundevu očistiti, izrezati na kockice i začiniti sa soli, paprom, maslinovim uljem, timijanom, crvenom paprikom, curry prahom, kurkumom te dobro promiješati i staviti na lim za pečenje pa u pećnicu na 180 °C, 30 minuta.
  2. Dok se bundeva peče, sitno nasjeckamo luk I lagano ga na maslinovom ulju karameliziramo u tavi dok ne postane lagano zlatne boje. Dodamo rižu i tostiramo ju dok ne postane staklasta. Kad je riža staklasta, zalijemo vinom i miješamo dok ne ispari. Zagrijemo temeljac koji smo prethodno napravili i lagano podlijevamo rižu i stalno miješamo.
  3. Dodamo kremu od bundeve koju smo ispekli i izblendali u blenderu uz dodatak malo maslaca. Rižu stalno miješamo i lagano podlijevamo kada vidimo da je popila svu tekućinu.
  4. Zatim na vruću tavicu s maslinovim uljem stavimo očišćene kozice, lagano popržimo i zalijemo s malo vina pa maknemo s vatre kada vino ispari. Kad nam je rižoto pri kraju obavezno ga probamo, začinimo po želji, maknemo s vatre dodamo maslac i Grana padano sir pa miješamo dok nam se svi sastojci ne sjedine.
  5. Bučine sjemenke lagano tostiramo na tavici dok nam lagano ne potamne, možemo ih začiniti po želji. Serviramo u tanjure i na kraju dodamo malo ulja od buče ili tostiranih bučinih sjemenki.

Dobar tek!

 | Author: Marko Lasić Nered foto: Marko Lasić Nered

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.