gastro postao
Marko Lasić Nered ima još jednu karijeru; on je profesionalni foodie i finalist Gastro zvijezde...
Nered je svoj entuzijazam, kreativnost i ljubav prema hrani i kuhanju objedinio u originalnom konceptu "Kaj se kuha?" na istoimenom YouTube kanalu. Od početka ove godine redovito daje ideje kaj bi trebalo kuhati, što ga je i dovelo do finala Gastro zvijezde u kategoriji Top foodie.
U natjecanju sudjeluje receptom za sezonski rižoto s bučom i kozicama, koji možeš odmah isprobati. Nakon ručka obavezno posjeti web stranicu Gastro zvijezde i daj mu svoj glas!
Sastojci za četiri osobe:
- 1 srednja muškatna bundeva
- 400 g riže za rižoto
- 1 srednja glavica luka
- 2 dcl bijelog vina
- 100 g Grana Padano sira
- 70 g maslaca
- sol, papar
- 1 dl maslinovog ulja
- 150 g očišćenih kozica
- 30 g bučinih sjemenki
- pileći ili povrtni temeljac
- začini za buču (crvena paprika, curry prah i kurkuma)
- svježi timijan
Top foodie je kategorija koja obuhvaća sve foodieje koji ne pišu blog, već su se opredijelili za izražavanje putem Instagrama, Facebooka ili YouTube-a.
Priprema:
- Bundevu očistiti, izrezati na kockice i začiniti sa soli, paprom, maslinovim uljem, timijanom, crvenom paprikom, curry prahom, kurkumom te dobro promiješati i staviti na lim za pečenje pa u pećnicu na 180 °C, 30 minuta.
- Dok se bundeva peče, sitno nasjeckamo luk I lagano ga na maslinovom ulju karameliziramo u tavi dok ne postane lagano zlatne boje. Dodamo rižu i tostiramo ju dok ne postane staklasta. Kad je riža staklasta, zalijemo vinom i miješamo dok ne ispari. Zagrijemo temeljac koji smo prethodno napravili i lagano podlijevamo rižu i stalno miješamo.
- Dodamo kremu od bundeve koju smo ispekli i izblendali u blenderu uz dodatak malo maslaca. Rižu stalno miješamo i lagano podlijevamo kada vidimo da je popila svu tekućinu.
- Zatim na vruću tavicu s maslinovim uljem stavimo očišćene kozice, lagano popržimo i zalijemo s malo vina pa maknemo s vatre kada vino ispari. Kad nam je rižoto pri kraju obavezno ga probamo, začinimo po želji, maknemo s vatre dodamo maslac i Grana padano sir pa miješamo dok nam se svi sastojci ne sjedine.
- Bučine sjemenke lagano tostiramo na tavici dok nam lagano ne potamne, možemo ih začiniti po želji. Serviramo u tanjure i na kraju dodamo malo ulja od buče ili tostiranih bučinih sjemenki.
Dobar tek!