Špajza 27. prosinca 2017.

Sjajni i brzi kolači iz mikrovalne pećnice

Kolac u salici
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od najpopularnijih deserta iz mikrovalne pećnice je zasigurno mug cake, odnosno, kolač iz šalice koji je, poput muffina, vrlo prilagodljiv, pa je i doživio brojne varijacije

Mikrovalnu pećnicu obično vežemo uz podgrijavanje hrane i rijetko je koristimo za pripremu složenih jela, pogotovo deserta. Međutim, ova praktična kuhinjska naprava je kao stvorena za brze slastice, pogotovo u trenucima kada nas uhvati iznenadna želja za slatkim.

Srećom, deserti iz mikrovalne pećnice uglavnom se pripremaju u malim porcijama, pa nas uče i umjerenosti, a radi jednostavnosti, predstavljaju odličan način kako manje iskusne kuhare uvesti u svijet priprave slatkih delicija.

Kolač iz šalice | Author: Thinkstock Thinkstock

Popularni kolač iz šalice

Jedan od najpopularnijih deserta iz mikrovalne pećnice je zasigurno mug cake, odnosno, kolač iz šalice koji je, poput muffina, vrlo prilagodljiv, pa je i doživio brojne varijacije. Za njegovu pripremu bit će vam potrebna šalica prikladna za upotrebu u mikrovalnoj pećnici i nekoliko osnovnih sastojaka – 3 žlice oštrog brašna, 2 žlice šećera, ¼ žličice praška za pecivo, mali prstohvat soli, 1 žlica ulja ili rastopljenog maslaca, 3 žlice mlijeka i malo ekstrakta vanilije. U šalicu najprije stavite suhe sastojke i dobro ih pomiješajte, a zatim dodajte i one tekuće te smjesu miješajte dok ne dobijete homogenu tekuću masu bez grudica brašna. Šalicu sa smjesom „pecite“ u mikrovalnoj pećnici na programu visoke snage 1-2 minute. Vrijeme termičke obrade može varirati od pećnice do pećnice, a dok ne odredite vrijeme potrebno za obradu u vašoj mikrovalnoj pećnici, savjetovali bismo vam da kolač prvo pečete 1 minutu, pa po potrebi nastavite s pečenjem provjeravajući kolač svakih 15 sekundi.

Na ovaj način dobit ćete jednostavan, no vrlo ukusni kolač s mirisom vanilije kojeg možete jesti izravno iz šalice. Za čokoladni okus smjesi prije pečenja možete dodati i 2 žlice kakaa u prahu, a za još luksuzniji doživljaj sastojcima pridružite i 1-2 žlice omiljenog kakao namaza ili maslaca od kikirikija. Druge opcije su 2 žlice bobičastog voća ili 2 žlice sitno naribane mrkve, koje možete popratiti začinima poput cimeta i đumbira.

Brzi keks s komadićima čokolade

U šalici, uz pomoć mikrovalne, možete pripremiti i poznati keks s komadićima čokolade, koji je najukusniji kada se posluži dok je još vruć s, primjerice, kuglicom kremastog sladoleda. Izradu keksa započnite miješanjem 1 žlice maslaca sobne temperature s 1 žlicom bijelog i 1 žlicom smeđeg šećera. Kada maslac i šećer dobro sjedinite, dodajte 1 žumanjak i malo ekstrakta vanilije te nastavite s miješanjem. Navedenim sastojcima dalje dodajte 3 žlice oštrog brašna i malo soli, a kada dobijete kompaktnu smjesu, umiješajte joj 2 žlice komadića čokolade pa je ravnomjerno rasporedite po dnu šalice. Kod pripreme ovog recepta najbolje je koristiti šalicu s nešto širim dnom, a umjesto komadića čokolade, tijestu za keks možete dodati sitno suho voće ili sjeckane tostirane orašaste plodove. U svakom slučaju, keks pecite na programu visoke snage 50-70 sekundi, ovisno o mikrovalnoj pećnici koju koristite. Pazite da ga ne obrađujete predugo jer bi u tom slučaju mogao postati presuh.

Kolac u salici | Author: Thinkstock Thinkstock

Cheesecake iz šalice

Mnogi se iznenade i kada čuju kako se u mikrovalnoj pećnici može pripremiti i brzi cheesecake koji svojim okusom ne zaostaje za klasičnom verzijom torte od sira. Za tri porcije, koje ćete također peći u šalicama, trebat ćete 120 g svježeg krem sira, 240 g čvrstog jogurta, 3-4 žlice šećera, 1 žlicu oštrog brašna, bjelanjke od 2 jaja i ½ žličice ekstrakta vanilije. Navedene sastojke dobro promiješajte u zdjeli i dodajte im dodatak po želji, poput voćnog pirea, pekmeza ili jednostavno – soka i naribane korice limuna. Zatim pripremite tri šalice, na dno im stavite mrvljene kekse, a na njih rasporedite pripremljenu smjesu. Tortice od sira u šalicama pecite jednu po jednu na visokoj temperaturi, 45-60 sekundi.

Tijekom obrade cheesecakea u mikrovalnoj pećnici morate paziti da vam smjesa sa sirom ne počne kipjeti, stoga ga pecite u 15-sekundnim intervalima, provjeravajući konzistenciju kreme nakon svakog intervala. Da su tortice od sira gotove, prepoznat ćete po tome što će krema uz rubove biti čvrsta, a u sredini poput želea, a ovo provjerite laganim potresanjem šalice. Prije konzumacije, tortice ostavite oko 2 sata u hladnjaku.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.