Gotovo 3 desetljeća, preciznije 29 godina u Murteru se priča jedna posebna gastro priča. Tisućama nautičara iz cijelog svijeta, ali i domaćima dobro je poznato ime restorana Fine Food Murter. U dvoetažnom prostoru od 150 m2 krije se bogata povijest vrijednih ruku Murterina i njihovih obitelji. Zanimljiv je ovo spoj povijest i sadašnjosti s pogledom na budućnost.
Fine Food Murter
Fine Food Murter
Fine Food Murter
“U tom je prostoru nekada moj pradjed gradio tradicionalne murterske gajete. Tu je bilo malo brodogradilište. U jedan dio restorana stavili smo stari stolarski stol i sve njegove alate te rebra od broda. Tu je i originalan lanac s kojim su se gajete nekad vukle u more koje je bilo na 50-tak metara!”, ističe Gracija Horvatin.
“Gostima su zanimljivi svi detalji koji govore o povijesti ovog prostora. Posebno ih impresionira veliko obiteljsko stablo napravljeno od starih sačuvanih obiteljskih fotografija. Tek tu počinje prava priča koju im često pričamo do dugo u noć!", dodaje Gracia.
Gracia Horvatin je chef, dok je njezin suprug Davor Ivanjko zadužen za dočekivanje gostiju i preporuku vina i hrane
Fine Food Murter
Prostor restorana može primiti 96 gostiju na dvije etaže. Iz gotovo svakog kutka u vidnom ćete polju pronaći detalj koji će vam razigrati maštu. Velika crna ploča s dnevnom ponudom izvrsno se uklopila u mali ulični prostor koji je pun mediteranskih biljaka ili pak djelića povijesti ovog kraja.
Vlasnici restorana Fine Food Murter, Gracia Horvatin i Davor Ivanjko, privatni su i poslovni tim. Na samom početku ovaj je prostor bio osmišljen kao američki fast food, no danas je ovo mjesto izvrsne kuhinje koja spaja Dalmaciju s drugim regijama Hrvatske, ali isto tako i s dalekim kontinentima poput Azije ili Amerike. Ovismo o tome što uberu u vlastitom vrtu, donesu s OPG-a s Vranskog jezera ili pak sa šibenske pijace, gosti će dobiti izbor jela koja su svježa, s vlastitim potpisom i koja ostaju u sjećanju.
Fine Food Murter
Fine Food Murter
Fine Food Murter
Od samog otvorenja ovaj je čarobni restoran postao vrlo popularan zbog tada neuobičajenog izgleda i ponude. Na početku, u sklopu restorana, postojala je pekarnica s uvijek svježim kruhom i pecivima. Dio toga sačuvan je i u današnjoj ponudi u obliku starih receptura koje gosti obožavaju.
Gracijin i Davorov sin David predvodi mladi tim ljudi
Fine Food Murter
Fine Food Murter
Glavni chef je Gracia, dok je Davor zadužen za dočekivanje gostiju ili preporuku vina kao sommelier. On je i osoba koja najbolje poznaje dnevnu ponudu restorana pa je dobro poslušati njegovu preporuku što naručiti za jelo. Gracijin i Davorov sin David pak predvodi tim mladih nasmijanih ljudi koji ovaj prostor oplemenjuju izvrsnom energijom, a iza 19 sati ovaj prostor postaje prostor rezerviran samo za odrasle ('adults only area').
Mnogi od tisuća gostiju iz cijelog svijeta u Fine Food Murter navrate barem još jednom. Nakada su ti isti gosti bili mladi par, a danas se pak vraćaju s cijelim obiteljima. I to je najljepša strana ove priče.
Fine Food Murter - jedan od zidova krasi obiteljsko stablo, a dio dekora je djedov alat za izgradnju brodova
Fine Food Murter
Fine Food Murter
Fine Food Murter - Gracia Horvatin i Davor Ivanjko