Gotovo 3 desetljeća, preciznije 29 godina u Murteru se priča jedna posebna gastro priča. Tisućama nautičara iz cijelog svijeta, ali i domaćima dobro je poznato ime restorana Fine Food Murter. U dvoetažnom prostoru od 150 m2 krije se bogata povijest vrijednih ruku Murterina i njihovih obitelji. Zanimljiv je ovo spoj povijest i sadašnjosti s pogledom na budućnost.
“U tom je prostoru nekada moj pradjed gradio tradicionalne murterske gajete. Tu je bilo malo brodogradilište. U jedan dio restorana stavili smo stari stolarski stol i sve njegove alate te rebra od broda. Tu je i originalan lanac s kojim su se gajete nekad vukle u more koje je bilo na 50-tak metara!”, ističe Gracija Horvatin.
“Gostima su zanimljivi svi detalji koji govore o povijesti ovog prostora. Posebno ih impresionira veliko obiteljsko stablo napravljeno od starih sačuvanih obiteljskih fotografija. Tek tu počinje prava priča koju im često pričamo do dugo u noć!", dodaje Gracia.
Prostor restorana može primiti 96 gostiju na dvije etaže. Iz gotovo svakog kutka u vidnom ćete polju pronaći detalj koji će vam razigrati maštu. Velika crna ploča s dnevnom ponudom izvrsno se uklopila u mali ulični prostor koji je pun mediteranskih biljaka ili pak djelića povijesti ovog kraja.
Vlasnici restorana Fine Food Murter, Gracia Horvatin i Davor Ivanjko, privatni su i poslovni tim. Na samom početku ovaj je prostor bio osmišljen kao američki fast food, no danas je ovo mjesto izvrsne kuhinje koja spaja Dalmaciju s drugim regijama Hrvatske, ali isto tako i s dalekim kontinentima poput Azije ili Amerike. Ovismo o tome što uberu u vlastitom vrtu, donesu s OPG-a s Vranskog jezera ili pak sa šibenske pijace, gosti će dobiti izbor jela koja su svježa, s vlastitim potpisom i koja ostaju u sjećanju.
Od samog otvorenja ovaj je čarobni restoran postao vrlo popularan zbog tada neuobičajenog izgleda i ponude. Na početku, u sklopu restorana, postojala je pekarnica s uvijek svježim kruhom i pecivima. Dio toga sačuvan je i u današnjoj ponudi u obliku starih receptura koje gosti obožavaju.
Glavni chef je Gracia, dok je Davor zadužen za dočekivanje gostiju ili preporuku vina kao sommelier. On je i osoba koja najbolje poznaje dnevnu ponudu restorana pa je dobro poslušati njegovu preporuku što naručiti za jelo. Gracijin i Davorov sin David pak predvodi tim mladih nasmijanih ljudi koji ovaj prostor oplemenjuju izvrsnom energijom, a iza 19 sati ovaj prostor postaje prostor rezerviran samo za odrasle ('adults only area').
Mnogi od tisuća gostiju iz cijelog svijeta u Fine Food Murter navrate barem još jednom. Nakada su ti isti gosti bili mladi par, a danas se pak vraćaju s cijelim obiteljima. I to je najljepša strana ove priče.