Špajza 17. lipnja 2014.

Novo mjesto za ljubitelje burgera

burgeraj s markicom.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Netko će reći da je u Zagrebu aktualna inflacija mjesta na kojima se nude hamburgeri. I bit će sasvim u pravu. Hamburgeri su posljednji krik zagrebačke gastro mode proteklih godinu dana.

No, ako malo bolje razmislite, shvatit ćete da se u užem centru Zagreba od (dobrih) burger jointova nalaze samo Papa's i Rocket burger. Tu u priču ulazi Burgeraj u Preradovićevoj ulici. Za sada je još prekriven skelama pa ga je malo teže uočiti ako ne gledate pozorno.

Uređenje je jednostavno i hipstersko, a ističe se industrijski dizajn, s retro momentima poput Space invaders stroja za igricu. Interijer je ovdje važan, a važno je i pivo. Jedino je to mjesto u gradu na kojem ćete naći točeni Brooklyn lager i još rukohvat američkih IPA – India pale aleova. Pale ale piva drugačijeg su stila od onoga na koji ste najvjerojatnije navikli zahvaljujući tehnologiji proizvodnje koja uključuje prilične količine hmelja. Stoga su pive mutnije, izraženih herbalnih aroma, mirišljave, ali jako ukusne, i zanimljive svakome raspoloženom za širenje pivskih vidika. U Burgeraju nude pivo Sierra Nevada Brewing Company, predvodnika mikropivarskog pokreta u SAD-u koji proizvode cijelu lepezu aleova od kojih su neki sezonski, pa su im količine ograničene.

No, vratimo se burgerima. Možete bitrati između double (do 41kn) i triple (do 47kn) hamburgera što se odnosi na količinu mesa u njima. Pet je varijanti priloga, od kojih su meni posebno zanimljivi bili onaj s karameliziranim lukom i pepper jamom (ljuto slatke papričice). Svi hamburgeri poslužuju se uz domaće krumpiriće, osim kada ih nestane. Savjet vlasnicima – kada se krpaju sa "štanc industrija krumpirićima", jer im je nestalo "pravih", možda da barem simbolično snize cijenu i pokažu da cijene kupca koji zna razliku? Jer, da nisam bila tjedan dana prije, pomislila bih da i inače nude najobičnije friteza pommes frites, koji nisu dostojni hamburgera uz koje ih poslužuju. Burgeri su iznimno sočni i ukusni, ali će izazvati nezadovoljstvo koje jelaca većih kapaciteta. Ne kažem da moraju biti divovski, ali kad bi samo malčice povećali (domaće!) pecivo, vizualni dojam bi bio bolji, a meso bi bilo lakše držati na hrpi prilikom jedenja. Znam, ne postoji sasvim pristojan način žvakanja hamburgera, i sasvim je normalno da ga se pola cijedi po prstima, ali malo veće pecivo bi olakšalo stvar. Zaključak, ni burgeri ni pive u Burgeraju nisu jeftini, ali su poseban doživljaj za kojeg vam preporučamo da si ga priuštite.

Adresa: Preradovićeva 13
Grad: Zagreb
Telefon: 01 4876 791
Radno vrijeme: pon-čet 11-23h, pet i sub 11-02 h
Kapacitet: 20-ak mjesta
Omogućeno plaćanje karticama: DA
Omogućeno parkiralište: NE

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.