Špajza 07. studenoga 2023.

Od izvrsnih pošipa do ikonskih plavaca

Dalmatinske vinske ikone
Dalmatinske vinske ikone foto: Vinart
gastro postao gastro.24sata.hr
Manifestacija Dalmatinske vinske ikone održana u zagrebačkom hotelu Esplanade dokazala je ono što znamo već dugo - da dalmatinski vinari prave vrhunska vina od brojnih autohtonih, ali i internacionalnih sorata

Dalmatinska vinske ikone, odlična manifestacija na kojoj su vinari Dalmacije predstavili isključivo svoja najbolja vina održana je u hotelu Esplanade. Riječ je o jednodnevnom promenadnom kušanju na koje su, zbog limitiranog trajanja, vinari iz svih dijelova Dalmacije donijeli samo po dvije ili maksimalno tri etikete, one s kojima se najviše ponose.

Predstavljanjem samo posebnih vina, takozvanih perjanica podruma, vinari su željeli skrenuti pažnju javnosti i medija na iznimnu koncentraciju kvalitete koja je posljednjih godina u Dalmaciji više nego evidentna, a zatim na sortnu i stilsku raznolikost, te autentičnost vina. Naime, u Hrvatskoj niti jedna regija ne posjeduje sortno i stilsko bogatstvo jedne Dalmacije, jer broj autohtonih sorti u Dalmaciji nadmašuje ukupan broj autohtonih sorti svih ostalih regija zajedno, a potvrda najviše kvalitete dalmatinskih vina stiže s renomiranih internacionalnih natjecanja.

Dalmatinske vinske ikone | Author: Vinart Dalmatinske vinske ikone - vinari foto: Vinart  | Author: Vinart Leo Gracin, Elvira Belović foto: Vinart  | Author: Vinart Nenad Trifunović foto: Vinart

"Želimo našim suradnicima i kupcima omogućiti da na jednom mjestu nađu svoje favorite i izaberu vina u kojima će uživati i/ili ponuditi u svojim restoranima, vinotekama ili distribuciji. Dalmacija je bogata sortama, specifičnim terroirima i stilovima vina u što su se naši partneri mogli uvjeriti na ovom jednodnevnom kušanju", rekao je predsjednik udruge Vina Dalmacije Leo Gracin, koji je i sam predstavio izvrsna vina. 

Na manifestaciji Dalmatinske vinske ikone sudjelovale su vinarije Baraka, Bora, Boškinac, Carić, Grabovac, Gracin, Grgić, Hvar Hills, Katić, Kraljevski vinogradi, Opus vina, Prgin, Prović, Rizman, Saints Hills, Skaramuča, Stina, Škaulj, Ško vina, Testament, Tomić, Ventus i Zlatan otok.

 | Author: Vinart Boris Šuljić, Boškinac foto: Vinart  | Author: Vinart Boškinac foto: Vinart

 | Author: Vinart Grgić foto: Vinart

Kušali smo puno izvrsnih pošipa, uglavnom onih iz 2022, ali i jedan (Grgićev) iz 2021. koji nas je jako razveselio. Vinarija Grgić donijela je i dva vina od plavca malog (2019. i 2015.), a posebno se istaknuo onaj iz 2015. - izvrsno vino koje je odličan dokaz da plavac mali može itekako lijepo stariti ako se zna što se radi.

Posljednjih godine sve rjeđe dolazi na vinske manifestacije, no ovu nikako nije želio propustiti. Svestrani Boris Šuljić iz Boškinca iskreno je uživao u predstavljanju svojih vina i jedan je od nekoliko onih koji su najbolje shvatili zadatak manifestacije - donijeti najbolje što trenutačno nude, i čime se mogu ponositi i izvan granica Hrvatske.

Njegov kultni Ocu (macerirano vino, kupaža chardonnaya, debita, gegića i sauvignona bijelog) vino je koje ne možemo dovoljno nahvaliti i koje u nama svaki put kada ga kušamo budi neku nostalgiju. Slično razmišljamo i o njegovoj vrhunskoj crvenoj kupaži Boškinac (cabernet sauvignon + merlot) koju je predstavio u različitim godištima (2018., 2017. te savršena 2013. u jeroboam boci).

 | Author: Vinart Tomić foto: Vinart

 | Author: Vinart Rizman foto: Vinart  | Author: Vinart Dalmatinske vinske ikone foto: Vinart  | Author: Vinart Dalmatinske vinske ikone foto: Vinart

Vrhunske plavce donijele su i hvarske vinarije Zlatan otok i Tomić, imotska vinarija Grabovac je uz sjajna crvena vina ponudila i odličnu bijelu kupažu Draga Riserva (chardonnay, kujundžuša, pošip, sauvignon blanc, žilavka), a uživali smo i u sjajnoj crljenku vinarije Testament (Testament Tribidrag). Veselilo nas je što se, uz brojne poznatije autohtone dalmatinske sorte, mogla kušati i jedna svrdlovina (vinarije Bora).

 | Author: Vinart Tribidrag Testament foto: Vinart  | Author: Vinart Vina Ško foto: Vinart

Na preporuku legendarnog vinara Vlade Krauthakera, koji je stigao iz Kutjeva kako bi podržao drage kolege iz Dalmacije, kušali smo i dva merlota vinarije Ško vina - Promina Red 2021. (merlot odnjegovan 12 mjeseci u hrastovim barrique bačvama, suho vino sa 14% alkohola) te Merlot 2020 - izborna berba (14,5% alkohola, 12 mjeseci u barriqueu). Prvi još jako živahan, aroma višnje maraske, i drugi, zreo, gladak, aroma ukuhanog voća (bakin pekmez od šljiva bio nam je prva asocijacija!). Jednako oduševljeni bili su i kolege koji su ova vina kušali zajedno s nama.

 | Author: Vinart Dalmatinske vinske ikone foto: Vinart  | Author: Vinart Željko Suhadolnik i Vlado Krauthekr foto: Vinart  | Author: Vinart Emina Basara, Ana Supić, Ivana Trobentar, Sandra Rončević foto: Vinart

Manifestacija Dalmatinske vinske ikone namijenjena je vinskim znalcima, novinarima, blogerima, trgovcima, distributerima, restoraterima i drugim vinarima te se moglo ući samo na poziv. I dok znalaca, novinara i blogera te distributera nije nedostajalo, a bilo je i vinara iz drugih regija, nekako nam je bilo krivo što više ugostitelja nije došlo kušati vina koja bi sigurno njihovu vinsku kartu digla na višu razinu. Jedini koji su imali ispričnicu za nedolazak su hrvatski sommelieri koji su u isto vrijeme bili u drugom zagrebačkom hotelu, Zonaru, gdje se održavao prvi dan Prvenstva sommeliera Hrvatske. 

 | Author: Vinart Dalmatinske vinske ikone foto: Vinart  | Author: Vinart Kruno Filipović foto: Vinart

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.