Špajza 26. listopada 2021.

Održana je prva "Amorova žlica", kuharsko natjecanje za osobe s invaliditetom

Prvo nacionalno gastro natjecanju „Amorova žlica“ za društvo jednakosti za osobe s invaliditetom iznad 17 godina, održava se od rujna do prosinca u sedam velikih gradova, a 24.10. je humanitarni donacijski nedjeljni ručak organiziran u OXBO restoranu hotela DoubleTree by Hilton u Zagrebu foto: PIXSELL
gastro postao gastro.24sata.hr
U OXBO restoranu hotela DoubleTree by Hilton održano je prvo nacionalno natjecanje za osobe s invaliditetom pod nazivom "Amorova žlica". Prijavilo se čak 166 natjecatelja iz cijele zemlje, a u finale je prošlo njih 69

Prvo nacionalno gastro natjecanju „Amorova žlica“ za društvo jednakosti za osobe s invaliditetom iznad 17 godina, održava se od rujna do prosinca u sedam velikih gradova, a 24.10. je humanitarni donacijski nedjeljni ručak organiziran u OXBO restoranu hotela DoubleTree by Hilton u Zagrebu. Na ovom hvalevrijednom humanitarnom i donacijskom eventu možemo zahvaliti organizatorima Udruzi nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) i Hrvatskom provincijom sv. Jeronima franjevaca Konventualaca. Direktorica Hilton hotela Ana Bogović uputila je nekoliko uvodnih riječi te pozdravila sve prisutne: "Nama je iznimno zadovoljstvo da već godinama možemo sudjelovati u ovako krasnim akcijama. Prije svega natjecateljima želim dobru zabavu, a Vama dragi gosti želim dobar tek."

 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Ovim natjecanjem je obuhvaćena 21 županija u sedam gradova - Sisak, Vinkovci, Novi Marof, Pula, Šibenik, Split i Zagreb te umrežena 51 institucija ispred kojih se natjecalo 166 natjecatelja s raznim vrstama invaliditeta. Odlukom stručnog žirija i višeg stručnog savjetnika Vedrana Hableka u polufinale natjecanje prošlo je 69 natjecatelja iz raznih krajeva.

Jučer je pred stručni žiri stalo prvih 11 polufinalista koji se natječu iz jedne od tri ponuđene kategorije. Naime, svaki natjecatelj može se natjecati u kategoriji kuhanja, posluživanje hrane, pripremi koktela ili nekog finog napitka. U stručnom žiriju nalazili su se televizijski novinar i radijski voditelj Davor Meštrović, chef Damir Tomljanović i pjevač Bojan Jambrošić, a među prisutnim gostima podršku humanitarnoj akciji došla je pružiti i saborska zastupnica Ljubica Lukačić.

 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Osnivač i začetnik ideje gastro natjecanja "Amorova žlica" Vedran Hablek obratio se natjecateljima riječima: "Vježbali smo, radili smo puno, meni ste dokazali da vi to možete, a sada je vrijeme da dokažete to i gostima, žiriju i mogućim vašim budućim poslodavcima. Zajedno otvorimo oči, onima kojima su oči čvrsto zatvorene. Dokažimo da smo dio društva jednakosti."

Natjecatelji su za predjelo pripremili tuna tartar, ponzu dresing, wasabi creme fraiche i čips od rižinog papira. Za glavno jelo odabrali su teleću saltimboccu, pire od muškatne buće, umak od kadulje i pečene rajčice, a za desert su gosti imali priliku uživati u slastici mud cake od tamne čokolade, s toplim čokoladnim preljevom i sladoledom od vanilije.

 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

"Znali smo što nas očekuje, no da ćemo ovako fino početi ručak s koktelima, da ćemo ovako fino jesti, to nismo mogli sanjati u najljepšim snovima. Mi smo morali donijeti odluku tko je najbolji, ali vjerujte to su takve sitnice odlučivale takvi detalji, sva ta pripremljena pića odnosno hrana je bila u dlaku jednake kvalitete tako da je zaista tako mala razlika između prve, druge i treće ekipe. Svima čestitka i puno uspjeha u vašem profesionalnom kuharskom i prezentacijskom radu", kazao je Davor Meštrović po završetku natjecanja i degustaciji svih jela.

 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL
"Evo ja nisam napravio pogrešku kao Davor ja sam ponio košulju broj veću jer sam pojeo gotovo sve što mi se ponudilo na tanjuru. Moram reći da ste bili odlični danas, stvarno smo uživali gledajući vas kako kuhate i uživali smo, naravno, i kad smo jeli. Samo se držite toga što radite. Želim vam puno sreće u budućnosti i kasnije kad budete u nekom restoranu radili, ja se nadam da ćemo se i sresti ako budem ja u tom restoranu i pjevao", rekao je Bojan Jambrošić.

"Svaka čast, dokazali ste svima ovdje prisutnima da možete raditi i da zavrjeđujete mjesto u svim našim kuhinjama. Možete to, dokazali ste to i nastavite dalje živjeti svoj san!", poručio je natjecateljima Damir Tomljanović.

 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Upitali smo i natjecatelje zašto su se odlučili sudjelovati u ovom kulinarskom humanitarnom natjecanju na što je Tena Dasović odgovorila kako obožava kuhati i da ide za slastičare, a omiljena slastica koju voli spremati su joj muffini. "Ja inače volim kuhati, uvijek s mamom doma radim paradižot. Ljubav za kuhanjem naslijedio sam od majke i pokojne bake koje su me svemu naučile", otkrio je natjecatelj Ivan Tandara koji predstavlja udrugu za sindrom Down-21 Split.

"Bilo je iznenađujuće dobro. Ako mi se pruži prilika svakako bi ponovila", kazala je predstavnice udruge Trn iz Vinkovaca Helena Šušković. "Meni je bilo odlično, iako sam imala malo tremu jer sam ipak trebala prezentirati hranu. Pustila me trema tek pred kraj na desertu. Konkurencija je svakako jaka, ali neka bolji pobijedi. Nije bitno, bitno da smo svi sudjelovali i družili se", kazala je Ivana Topić.

 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL
Bojan Jambrošić je na kraju izrazio oduševljenje samim natjecanjem te poručio kako vjeruje da bi njegova mama bila ponosna jer je sve pojeo. "Što se tiče projekta stvarno ga pozdravljam, smatram da se svima treba dati jednaka šansa i prilika, vjerujem da su oni to zaslužili jer stvarno daju sve od sebe i vidi se da rade sa srcem jer se takve stvari osjete. Što se tiče ovakvih projekta uvijek ću se rado odazvati i podržati ih jer ako mi nećemo podržati tko će drugi."

 | Author: PIXSELL foto: PIXSELL

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.