Bilo da se radilo o roštilju s većim društvom ili večernjem prijateljskom okupljanju na terasi, na našim su prostorima mesne i plate sa sirevima nekako uvijek očekivano rješenje. Nekoliko vrsta sireva, naresci, masline – sve su to očekivani i već toliko puta viđeni zalogaji koji idu uz druženje.
Ali ne mora biti tako, neočekivano – i ukusno! – je uvijek bolje. Umjesto sira, kruha i maslinovog ulja (ili nakon toga), ponudi društvima platu s nekoliko okusa sladoleda i nizom preljeva i dodataka koji će dodatno oplemeniti okus!
Što je to plata sa sladoledima? Jednostavnim rječnikom, plata sa sladoledima može biti daska za rezanje, pladanj ili tanjur – o tvojoj mašti ovisi – na koju naslažeš sladolede različitih okusa i pridodaš im razne preljeve, čokoladne mrvice, oraščiće i sve što može poboljšati okus sladoleda.
Kad tako izneseš desert pred društvo, svatko može sam izabrati okus koji želi, a o njihovoj mašti ovisi što će još dodati sladoledu. Tako svi sudjeluju u kreiranju svog deserta, istovremeno "čekirajući" kreacije ljudi oko sebe.
Ne treba pretjerivati s izborom sladoleda, tri okusa su dovoljna da pokriju ukus većine društva. Kao dodatke možeš ponuditi već gotove preljeve za sladoled ili one kućne izrade. Razni orašasti plodovi, šarene mrvice za ukrašavanje kolača i komadići čokolade odličan su izbor ako sladoled želiš učiniti ukusnijim (i ljepšim).
Ako pripremaš platu sa sladoledima za mališane, ponudi im raznovrsnije sladolede, poput bogatih voćnih okusa i sladoleda s okusom popularnih vrsta keksa. Tome dodaj narezano voće raznih boja i što šarenije ukrasne slatkiše.
Za odrasle, bolji su izbor klasični okusi poput čokolade ili vanilije, uz dodatak možda jednog egzotičnijeg okusa. Preljevi mogu biti smjeliji, da se lijepo sljube sa sladoledom, a kao dodaci dobrodošle su sjemenke, orašasti plodovi i čokoladne mrvice.
Isprobaj i ove recepte za zamrznuta slatka osvježenja...