Špajza 28. studenoga 2012.

Ognjište Šuman, Zagreb

ognjiste470.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovo mjesto dobro je poznato onima koji stanuju ili rade na zapadnom dijelu grada. Ognjište Šuman na početku Malešnice svojevrsna je kvartovska institucija u koju gravitiraju i drugi, ne nužno obližnji kvartovi.

Radi se naime o kvalitetnoj zalogajnici koja već dugi niz godina održava razinu kvalitete ponude. Mi smo se ondje zatekli jutro nakon ozbiljnog tuluma imajući silnu želju za jetricama na žaru. Samo uređenje prostora je eklektično, na rubu, a ponekad i preko ruba kiča. To u slučaju ognjišta Šuman nije problematična stvar, već mu daje određeni šarm.

Od tri prostorije, u koliko se nalazi, jedna podsjeća na konobu, druga na zagosku klet, a treća, tj. zatvorena terasa je kombinacija svih stilova, s puno starinskih predmeta pa sve to skupa djeluje, nazovimo to „retro“. No, ono što vas zanima uglavnom je dnevna ponuda, čije jake strane do izražaja dolaze u ove zimske mjesece kada žudite za konkretnom, ozbiljnom hranom.

Mjesto s konkretnom hranom
Primjerice, za jako dobrim krvavicama sa zeljem. Sarma, dinstana jetrica s prilogom, grah s kobasicom, punjena paprika, vinski gulaš spremno čekaju. No, iznenadit će vas Šumanovci i sezonskim kombinacijama poput raštike na sto i jedan način. Raštika na varivo sa suhim rebrima, lešo junetinom ili suhim rebrima nešto je što se rijetko susreće i u zagrebačkim restoranima koji „drže do sezone“. Ponedjeljkom vas na jelovniku čeka japrak s prilogom, a srijedom i četvrtkom računajte s janjetinom. Pritom valja naglasiti da su najskuplja jela ona s janjetinom, ali ni ona u dnevnoj varijanti ne prelaze 50 kn.

Porcije, kao i kuhanje u Šumanu su vrlo pristojni i u njih možete imati povjerenja. Posebno nas je razveselilo saznati da su kućna vina - vina Buhač srijemskog vinogorja, čiju kvalitetu i vrhunsku izvedbu smatramo jednom od najboljih vrijednosti za novac na našem tržištu. Jednako tako, dobra je i rinfuza koju nude u Ognjištu Šuman. Naravno, nude u Šumanu i jela s karte, ali to nije razlog zašto im se često vraćamo. Osim kad bismo poželjeli neko ozbiljno pečenje za poveće društvo.

Vrsta: Specijalizirano mjesto za dnevna jela i gablece
Voditelj: obitelj Šuman
Adresa: Kožinčev put 2
Grad: Zagreb
Telefon: +385 1 3790710
Radno vrijeme: pon – sub 7-21h
Kapacitet: 100 osoba

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.