Špajza 19. kolovoza 2013.

Okusi Italije dostupni svima

galbani 470.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Kušali smo prozračnu Galbani Mozzarellu koja čini savršen dodatak ljetnim salatama, jer je osim blagog mliječnog okusa, primjetna je mekoća i svježina.

Za razliku od većine sireva, kod mozzarelle vrijedi pravilo – što je nježnijeg i blažeg okusa to je cjenjenija. Takva je upravo Mozzarella Galbani koju smo kušali. Glatke strukture i sjajne sferične površine, meke unutrašnjosti, vrlo blagog i nježnog okusa, ova mozzarella odlično će se uklopiti u lagana i prozračna ljetna jela i salate. Ako se koristi u toplim jelima, treba je dodati na samom kraju pripreme, netom prije posluživanja jela ili na tanjuru. Pravi šmekeri obično je mrve rukama kada je dodaju u topla jela.

Osim blagog mliječnog okusa, primjetna je mekoća i svježina. Nema osjećaja gumaste teksture koja se kod mozzarelle smatra nepoželjnom osobinom. Budući da ova vrsta sira ne može imati dugi rok trajanja, poželjno je kupovati što svježiju mozzarellu, posebice tijekom ljetnih mjeseci kada su temperature iznimno visoke. Na taj način najviše ćete uživati u okusu, teksturi i konzistenciji ovoga sira.
Valja spomenuti i dobar omjer cijene i kvalitete koji je primjetan kod mozzarelle Galbani. Budući da cijene mozzarelle mogu biti vrlo visoke, ovisno o različitim čimbenicima (poput vrste mlijeka od kojeg se proizvodi te porijekla), ovaj svakodnevni proizvod besprijekorno dočarava gastronomiju Italije dostupnu gotovo svakom džepu. Ova mozzarella odlično će pristajati maštovitim ljetnim canapeima i sendvičima.

Poslužite ju uz hrskavi kruh sa sjemenkama ili u klasičnoj tradicionalnoj salati Caprese – uz rajčicu i svježi bosiljak, ekstra djevičansko maslinovo ulje i aceto balsamico. U nedostatku svježeg bosiljka i rajčica, ili za dodatno obogaćivanje jela izvrsno će poslužiti pesto genovese i rajčice sušene na suncu. Bez greške će pristajati uz vrhunsko maslinovo ulje, masline i domaći hrskavi kruh, a svaki dašak mora poput mariniranih inćuna, srdela, dimljene tune ili lososa dodatno će obogatiti kombinaciju okusa. Ako uz ovu mozzarellu poslužujete vino, neka bude svježe, mlado, mineralno poput svježih istarskih malvazija, a možete je sljubiti i sa chardonnayem, chablisom ili sivim pinotom. Bitno je samo da vino bude dobro ohlađeno i da ste u dobrom društvu.

Više o proizvodu saznajte ovdje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.