Špajza 20. ožujka 2020.

Ove male radosti mogu stići na tvoj kućni prag

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Danas se slavi Međunarodni dan sreće. Ako te usrećuje upravo hrana, posluži se nekom od naših ideja za dostavu...

Međunarodni dan sreće ove godine ima nešto drugačije značenje. Iako situacija u svijetu nije najsretnija, a mnogi bi je okarakterizirali i neizvjesnom, vrijeme je da, bez lažne patetike, male radosti zaista pronađemo u onome što imamo – i što nam je dostupno. Naravno, uz dozu opreza, pridržavanje naputaka o socijalnom distanciranju i empatiju.

Situacija je ekonomski izuzetno nepogodna za mnoge ugostitelje, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i male obrte. Presudno je koristiti medijski prostor za upozoravanje o posljedicama ove krize, no smatramo kako upoznavanje naših čitatelja sa svime što im je dostupno nije ništa manje bitno. Solidarnost u ovoj specifičnoj situaciji uključuje kupnju hrvatskih proizvoda, ali i podržavanje restorana koji su poslovanje odlučili nastaviti putem dostave. Naravno, ovisno o osobnim potrebama i mogućnostima. 

Zbog toga danas, na Međunarodni dan sreće, pišemo o nekim malim zadovoljstvima koja vam u sljedećim tjednima mogu stići na vrata. 

 

Možda vas zanima... Prehranom možeš pozitivno utjecati na svoj imunitet Špajza

 

  • Vrhunske kave

Ispijanje kave je duboko ukorijenjeno u našu kulturu pa nije sramotno priznati kako će nam svima nedostajati druženja u kafićima. Dvorišta, balkoni ili samo prozorska klupčica sljedećih će dana biti alternativa osunčanim terasama i uobičajenoj zagrebačkoj vrevi. Srećom, balans možemo održati mirisnim specialty kavama.

Ako imaš naviku ispijanja kave u CogituEliscaffeu ili pak u Kavanturi, oraspoložit će te vijest da svi imaju neki oblik dostave. Iako do daljnjeg ne smiju pripremati kavu, mogu je slobodno pržiti, samljeti te je dostavljati. 

  • Slastice

Iako su Orijent, Le Kolač i Torterie najavili privremeno zatvaranje, neke su slastičarnice ipak odlučile pokušati s dostavom. Na Woltu možete i dalje naručiti iz slastičarnice Meet Mia te iz zanatske pekara Korica koja ima niz slatkih peciva i kruha. Torte i to uvele su i privatnu dostavu, koja je ograničena na tri do četiri kilometra od njihovih lokala u centru Zagreba, a minimalne narudžbe nema. 

Jolie Petite iznenadno je u četvrtak navečer na društvenim mrežama također najavio kako kreću s privatnom dostavom. Na Instagramu su objavili broj telefona i fotografije kolača koji su dostupni te naznačili kako neće dostavljati manje od četiri.

  • Dostava iz Santoku mesnica

Tim chefa Marina Medaka, vlasnika Rougemarina, također se odlučio fokusirati na dostavu. Otvorili su web shop i uveli privatnu dostavu, a izuzev jela s posebnog menija Bistroa Rougemarin, moguće je naručiti i proizvode iz njihovih Santoku mesnica.

Iako mesnice na Dolcu i Folnegovićevoj rade po prilagođenom radnom vremenu, ovo je način da do odličnog komada mesa dođu i oni koji vrijeme većim dijelom provode u stanovima i kućama. Dostupna su, između ostalog, i njihova fantastična rebarca, različite vrste steakova, otkošteno pile, krilca, burgeri, pljeskavice i hrenovke. Osobito nas je razveselilo što dostavljaju i svježu focacciu, u kojoj uživamo na svakoj večeri u Rougemarinu, kao i domaća burger peciva.  

  • Čokolade i praline

Svjesni smo da su čokolade i praline luksuz, ali su i uspješan regulator dobrog raspoloženja. Obavezno baci oko na Chozen, brend novijeg datuma koji proizvodi izvanredne čokoladne bombone. U paketima je 12 bombona u šest različitih okusa – yuzu ganache, bučino ulje i vanilija, marakuja i cheesecake ganache, rum i med, crunchy lješnjak te kardamom i limeta. Dostavljaju beskontaktno po Zagrebu, a u druge gradove putem Tiska.

Možda te uspiju razveseliti i čokolade brenda Vrsna Chocolates, koje se ručno proizvode u čokoladarnici obitelji Reizl u Sesvetama. Osim ruby čokolade, koju su u obliku pločica prvi predstavili na domaćem tržištu, u ponudi imaju i desetke drugih proizvoda. Narudžbe vrše putem web trgovine, plaćanje je kartično, a dostave šalju poštom.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Teško je ne osvrnuti se na trenutnu situaciju u cijelom svijetu; veseli nas što vam u normalnim okolnostima stavljamo osmijeh na lice pri kušanju naših čokoladnih bombona. Pozitive i smijeha svima nam manjka, a pogotovo u aktualnim "nenormalnim" okolnostima. Neka naš skromni doprinos bude u obliku onoga što nam najbolje ide - stvaranju novih okusa. Potražite u našoj slatkoj kutiji ovog puta... Yuzu ganache - za dodatni C vitamin 🍋 Bučino ulje + vanilija 🍴 Marakuja + cheesecake ganache 🌟 Rum + med 🥃 Crunchy lješnjak 💥 Kardamom + limeta 🌪 Narudžbe na chozen.chocolate@gmail.com Dostava beskontaktno pred vrata u Zagrebu, ostali hrvatski gradovi poštom 📦 #chocolate #chocolatesnack #snackbar #chocolatebox #handcrafted #artisanchocolate #cocoabutter #nuts #madeincroatia #ganache #chocolatelovers #chocolatier #chocolatework #handmade #callebaut #cacaobarry #praline #chocolatepackaging #housemade #filling #instapackaging #kupujmohrvatsko #kupujmodomace #croatia #zagreb #croatiandesign #instafood @sweet_video @bakelikeapro @callebautchocolate @cacaobarryofficial @sosaingredients @chocolateworldantwerp

A post shared by CHOZEN - Peace of Chocolate (@cho_zen) on

Prijedlozi su inspirirani onime što, na Međunarodni dan sreće, usrećuje članove redakcije. Ipak, to je zanemarivo mali dio svega što je trenutno dostupno putem dostave. U sljedećim ćemo se danima stoga truditi predstaviti što veći broj ukusnih proizvoda koji ti mogu stići na vrata, uključujući jela iz restorana te proizvode OPG-ova i malih obrta. 

Presudno je da pratiš sve naputke za zaštitu svojih najmilijih, ali i dostavljača. Sretan ti Međunarodni dan sreće!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.