Prehrana je jedan od najlakših načina kako možemo utjecati na snagu našeg imuniteta. Osiguramo li prehranom imunitetu potrebne hranjive tvari možemo smanjiti mogućnost pojave bolesti, te čak ubrzati oporavak u slučaju da bolest ipak nastupi.
Top 5 namirnica za jačanje imuniteta
Želiš li ovih dana dati podršku svom imunitetu u svakodnevnu prehranu uvrsti:
- Češnjak je apsolutna superzvijezda među namirnicama koje pospješuju imunitet. Ističe se svojim protuvirusnim svojstvima koje duguje supstanci naziva alicin, a koja posjeduje antioksidativna svojstva. U svom protuvirusnom djelovanju češnjak je najučinkovitiji kada se konzumira sirov, bilo da je zgnječen, nasjeckan ili samljeven.
- Fermentirani mliječni proizvodi su poznati po tome da prirodno sadrže žive bakterije koje djeluju povoljno na zdravlje probavnog sustava, a time i na jačanje imuniteta.
- Citrusi su u zimsko doba jedan od rijetkih izvora imunostimulirajućeg vitamina C. Vitamin C je poznat po svojim antioksidativnim svojstvima te činjenici da doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, pa je važno uzimati ga dovoljno kako bi smanjili mogućnost infekcije. Manje je poznato da vitamin C može skratiti trajanje bolesti ukoliko je do infekcije već došlo.
- Kiseli kupus je odličan odabir jer sadrži i probiotike i vitamin C.
- Med ima dugu tradiciju upotrebe za jačanje imuniteta te se vjeruje da zahvaljujući antiseptičkom djelovanju poboljšava otpornost organizma na infekcije.
Dodaci prehrani za imunitet
Ukoliko je prehrana raznolika i uravnotežena, organizmu će se osigurati dovoljno hranjivih tvari potrebnih za snažni imunitet. No, u slučaju jednolične prehrane, stresa i ubrzanog načina života ili općenito čestog pobolijevanja preporuka je posegnuti za dodatnom pomoći u obliku dodatka prehrani.
Među dodacima koji mogu ojačati imunološki sustav i time pomoći u borbi protiv virusnih infekcija, pa tako i korona virusa valja izdvojiti:
- Vitamin C koji dokazano skraćuje trajanje i ublažava simptome virusnih infekcija. Terapijski učinak vitamina C postiže se unosom 500 mg do 2 g vitamina C dnevno, a za njegovu maksimalnu iskoristivost preporuka je uzimati pripravke u kojima vitamin C dolazi u kombinaciji s bioflavonoidima.
- Cink je izuzetno važan za pravilno funkcioniranje imuniteta, a brojne studije pokazuju da unos cinka može povećati otpornost prema respiratornim i ostalim infekcijama, posebice kod djece i starijih osoba čija je prehrana, kako je uočeno, nerijetko siromašna cinkom.
- Unos vitamina D putem dodataka prehrani je zimi dobra investicija kada je njegova proizvodnja u tijelu minimalna zbog nedovoljne izloženosti suncu. U slučaju nastupa bolesti od pomoći mogu biti više doza vitamina D u vidu 2000-5000 I.J. dnevno
- Echinacea je ljekovita biljka koja ima dugu tradiciju upotrebe u svrhu jačanja oslabljenog imunološkog sustava. Brojne studije pokazuju da Echinacea pomaže u prevenciji i liječenju simptoma virusnih infekcija. Općenito, za stimulaciju imunološkog sustava, preporučena dnevna doza je tri puta na dan po 1 g sirove echinacee, 300 mg standardiziranog ekstrakta u prahu ili 1-2 ml tinkture. Postoje saznanja da dugotrajnom upotrebom Echinacea gubi na učinkovitosti pa se preporučuje da se pripravci kontinuirano ne koriste dulje od 6 do 8 tjedana. Može se uzimati i preventivno, no učinkovitija je ako se uzima kad nastupe prvi simptomi viroze
- Propolis ima cijenjeno mjesto u narodnoj medicini koja preporučuje preventivnu upotrebu propolisa u svrhu jačanja imuniteta i protiv raznih infekcija, ali i za ublažavanje već nastalih tegoba. Smatra se da učinkovita dnevna doza iznosi oko 1,5 g sirovog propolisa, odnosno oko 350 mg koncentrata, a prilikom kupnje valja odabirati one proizvode koji u svom sastavu navode da sadrže standardizirane ekstrakte propolisa.
Koliko brzo će dodaci prehrani uroditi plodom ovisi o brojnim čimbenicima poput kvalitete prehrane općenito, o dozi dodatka koja se primjenjuje, sposobnosti organizma da apsorbira tvari, ali i kvaliteti samog pripravka, no u prosjeku potrebno je 2-3 tjedna primjene da bi se počeli primjećivati pozitivni učinci u smislu prevencije nastanka viroze.