Špajza 31. srpnja 2016.

Ovo je ozbiljno: Sve opasnosti koje vas vrebaju iz vrećice čipsa

Čips
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Koliko god ukusan bio, s nutricionističkog gledišta, čips predstavlja pravu energetsku bombu.

Razlog leži u činjenici što se ploške krumpira duboko prže u biljnom ulju upijajući velike količine masnoća. Pri tome dobar dio masnoća čine zasićene masne kiseline dokazano nepovoljnog učinka na zdravlje srca i krvnih žila.

Čips, nadalje, obiluje solju, koja sa sobom nosi rizik od povišenja krvnog tlaka. Dodatno, prženjem na visokim temperaturama kao nusprodukt u čipsu nastaje potencijalni karcinogen, akrilamid.

Čips | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Naravno, potreban je unos velikih količina čipsa i akrilamida da bi se ispoljio negativan učinak, no ako se u obzir uzmu djeca čije je tijelo osjetljivije i manje, a želja za čipsom velika, nije nerealno govoriti o štetnosti ove tvari.

Prihvatljivija alternativa klasičnom čipsu su domaći čipsevi od voća i povrća. Plodovi se, naime, suše a ne prže, zbog čega je udio masnoća minimalan, dodatak soli nepostojeći, a istovremeno ostaju očuvani vrijedni minerali i vitamini te prehrambena vlakna blagotvornog učinka na zdravlje.

Evo nekoliko ideja za pripremu zanimljivih „zdravijih“ grickalica:

Čips od kadulje

Čips od tikvica s parmezanom

Hrskavi slanutak

Čips od jabuke 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.