Špajza 02. studenoga 2022.

Skuhaj savršeno kremastu palentu za najzdraviji doručak

Nekad jelo siromašnih, danas na menijima fancy restorana foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Nekada skromna hrana, danas je dio moderne gastronomije. Palenta je jelo “naših starih” i bila je uobičajen obrok na stolovima siromašnijih obitelji. U Hrvatskoj je poznato više od tridesetak naziva za ovo jednostavno jelo, a najčešće se može čuti - žganci ili pura.

Sigurno znaš da je palenta jedan od najzdravijih doručaka. A ipak, tako se rijetko sjetimo pojesti ju baš za doručak. Zašto je baš to najzdraviji doručak? Palenta, odnosno pura ili žganci, sadrži puno vlakana, a puna je i minerala i vitamina. Tu je vitamin B, folna kiselina, vitamin C, fosfor, kalij, a tu je i beta karoten... A u svemu tom - malo kalorija. I, ne sadrži gluten, pa je dobar izbor i za one koji ga izbjegavaju ili moraju izbjegavati. 

Ovo je jelo često bilo na meniju naših starih, posebno kod siromašnijih obitelji, a dugo se smatralo jelom siromaha. No, i pizza je krenula svoj put kao jelo siromašnih, zar ne? Neki palentu vole rjeđu, neki gušću, a pravi žganci (ne ovi instant) kuhani su često u posebnom loncu, koji se koristio samo za to, i to - bez miješanja. 

Kako ih skuhati? 

U Hrvatskom zagorju žganci se kuhaju s malo vode kako bi bili što tvrđi, a po želji im se dodaju mljeveni čvarci. U Dalmatinskoj zagori pura se jede umjesto kruha, uz kiseli kupus i suho meso, a u Istri i Dalmaciji palenta se jede kao prilog brudetima i divljači. Ovisno o količini vode u kojoj se kuha, može biti rjeđa ili gušća. Om­jer vo­de i kru­pi­ce u ša­li­ca­ma ok­vir­no je 4:1 za čvr­š­ću pa­len­tu, a 6:1 za me­kšu.

Manja količina vode u kojoj se kuha znači i gušću, tvrđu palentu. Samim time, veća količina vode osigurava rjeđu, više kašastu masu. Temperatura kuhanja, kao i vrijeme, također su faktori koji u konačnici definiraju okus i izgled ovoga obroka. Sve navedeno, omogućuje jednostavno pravljenje obroka s “tisuću lica”.

Posebno kremastu palentu možeš dobiti ako je pripremiš s mlijekom. Na pakiranju provjeri koliko je tekućine potrebno, a odnos neka bude takav da dvije trećine čini mlijeko, a ostalo voda. Upravo zbog mlijeka će bit kremastija. Kada se mlijeko i voda zagriju skoro do vrenja - postepeno dodaj palentu. Važno je, kod instant palenti, miješati bez prestanka. Nakon par minuta, tvoja palenta je gotova. 

pura | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Ako smo te sad podsjetili na ovo svestrano jelo, a doručak je već prošao, možda će današnji ručak biti idealna prilika za isprobati neki od ovih 6 recepata s palentom:

Kremasta palenta s gorgonzolom

Palenta u umaku od gljiva

Zapečena palenta

Palenta snack

Lazanje od palente

Palenta burger

Dobar tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.