Sigurno znaš da je palenta jedan od najzdravijih doručaka. A ipak, tako se rijetko sjetimo pojesti ju baš za doručak. Zašto je baš to najzdraviji doručak? Palenta, odnosno pura ili žganci, sadrži puno vlakana, a puna je i minerala i vitamina. Tu je vitamin B, folna kiselina, vitamin C, fosfor, kalij, a tu je i beta karoten... A u svemu tom - malo kalorija. I, ne sadrži gluten, pa je dobar izbor i za one koji ga izbjegavaju ili moraju izbjegavati.
Ovo je jelo često bilo na meniju naših starih, posebno kod siromašnijih obitelji, a dugo se smatralo jelom siromaha. No, i pizza je krenula svoj put kao jelo siromašnih, zar ne? Neki palentu vole rjeđu, neki gušću, a pravi žganci (ne ovi instant) kuhani su često u posebnom loncu, koji se koristio samo za to, i to - bez miješanja.
Kako ih skuhati?
U Hrvatskom zagorju žganci se kuhaju s malo vode kako bi bili što tvrđi, a po želji im se dodaju mljeveni čvarci. U Dalmatinskoj zagori pura se jede umjesto kruha, uz kiseli kupus i suho meso, a u Istri i Dalmaciji palenta se jede kao prilog brudetima i divljači. Ovisno o količini vode u kojoj se kuha, može biti rjeđa ili gušća. Omjer vode i krupice u šalicama okvirno je 4:1 za čvršću palentu, a 6:1 za mekšu.
Manja količina vode u kojoj se kuha znači i gušću, tvrđu palentu. Samim time, veća količina vode osigurava rjeđu, više kašastu masu. Temperatura kuhanja, kao i vrijeme, također su faktori koji u konačnici definiraju okus i izgled ovoga obroka. Sve navedeno, omogućuje jednostavno pravljenje obroka s “tisuću lica”.
Posebno kremastu palentu možeš dobiti ako je pripremiš s mlijekom. Na pakiranju provjeri koliko je tekućine potrebno, a odnos neka bude takav da dvije trećine čini mlijeko, a ostalo voda. Upravo zbog mlijeka će bit kremastija. Kada se mlijeko i voda zagriju skoro do vrenja - postepeno dodaj palentu. Važno je, kod instant palenti, miješati bez prestanka. Nakon par minuta, tvoja palenta je gotova.
Ako smo te sad podsjetili na ovo svestrano jelo, a doručak je već prošao, možda će današnji ručak biti idealna prilika za isprobati neki od ovih 6 recepata s palentom:
Kremasta palenta s gorgonzolom
Dobar tek!