Jednostavna, a opet tako posebna, palenta je jedno od onih jela koje nas svakim novim zalogajem vraća u djetinjstvo. Topla i kremasta ili pak hrskavo grillana, obožavani je prilog velikom broju jela. Sjajno se slaže uz pečenja, guste umake od divljači i gulaše.
To nekada siromašno i jednostavno jelo koje smo, bez obzira na godine, u mlađim danima ili obožavali ili izbjegavali danas se pretvorilo u pravu restoransku deliciju koju i sami rado naručujemo. Umake, juhe ili pak brudet učinit će još bogatijima, a samu palentu možete upotpuniti jednostavnim dodacima poput maslaca i maslinovog ulja. Za nešto drugačije, punije okuse, pri miješanju možete ubaciti čak i čvarke, slaninu ili začinsko bilje.
Od palente se također pripremaju mirisna peciva i kruh, složenci, kolači, pa čak i zdrave grickalice.
Ako je palenta tradicionalno mediteransko jelo, kukuruzni kruh svakako je među poznatijim jelima u sjevernim dijelovima Hrvatske. Još vruć, mirisan i jednostavno neodoljiv najslađi će biti sa svježim maslacem ili domaćom masti kako se u njemu uživa u Slavoniji, Međimurju i Zagorju.
Kukuruzni kruh nije imun ni na domaće džemove, meso i sireve. Sjajno je kombinacija crnog bučinog ulja, svježeg sira i kulena. Poslužite ga uz jušna jela, pašticade, paprikaš ili slična jela na bazi gustih umaka pa uz neizostavno toćanje uživajte u sjajnim kukuruznim okusima.
Nema razloga da se i ove jeseni ne upustite u uživanje u najdražim plodovima. Zavirite u menije naših poznatih restorana pa u njima pronađite svoja omiljena jela ili isprobajte neke sasvim nove kombinacije. Posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama – posjetite Crogourmet365!