Špajza 21. studenoga 2016.

Palenta: Okusi djetinjstva u nekim novim kombinacijama

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Prizovite one poznate okuse bezbrižnih dana uz mirisni kukuruzni kruh i jednostavnu, ali tako svestranu palentu.

Jednostavna, a opet tako posebna, palenta je jedno od onih jela koje nas svakim novim zalogajem vraća u djetinjstvo. Topla i kremasta ili pak hrskavo grillana, obožavani je prilog velikom broju jela. Sjajno se slaže uz pečenja, guste umake od divljači i gulaše.

To nekada siromašno i jednostavno jelo koje smo, bez obzira na godine, u mlađim danima ili obožavali ili izbjegavali danas se pretvorilo u pravu restoransku deliciju koju i sami rado naručujemo. Umake, juhe ili pak brudet učinit će još bogatijima, a samu palentu možete upotpuniti jednostavnim dodacima poput maslaca i maslinovog ulja. Za nešto drugačije, punije okuse, pri miješanju možete ubaciti čak i čvarke, slaninu ili začinsko bilje.

palenta | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Od palente se također pripremaju mirisna peciva i kruh, složenci, kolači, pa čak i zdrave grickalice. 

Ako je palenta tradicionalno mediteransko jelo, kukuruzni kruh svakako je među poznatijim jelima u sjevernim dijelovima Hrvatske. Još vruć, mirisan i jednostavno neodoljiv najslađi će biti sa svježim maslacem ili domaćom masti kako se u njemu uživa u Slavoniji, Međimurju i Zagorju.

Kukuruzni kruh nije imun ni na domaće džemove, meso i sireve. Sjajno je kombinacija crnog bučinog ulja, svježeg sira i kulena. Poslužite ga uz jušna jela, pašticade, paprikaš ili slična jela na bazi gustih umaka pa uz neizostavno toćanje uživajte u sjajnim kukuruznim okusima. 

Kukuruzni kruh | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Nema razloga da se i ove jeseni ne upustite u uživanje u najdražim plodovima. Zavirite u menije naših poznatih restorana pa u njima pronađite svoja omiljena jela ili isprobajte neke sasvim nove kombinacije. Posjetite mjesto koje objedinjuje najbolju atmosferu s najkvalitetnijim, domaćim i svježim namirnicama – posjetite Crogourmet365

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.