Špajza 28. studenoga 2014.

Pet zvjezdica za Bodren Icewine 2011.

Bordren
foto: Promo
gastro postao gastro.24sata.hr
Bodren je ime vinarije Borisa Drenškog, kralja slatkih vina koji u svojoj vinariji u Humu na Sutli nema dovoljno zidova da objesi sva priznanja koja su njegova vina osvojila.

Sjajno, živo, veliko vino za posebne trenutke. Pomalo su škrti na pisanoj riječi bili ocjenjivači Vinskih zvijezda nakon kušanja vina Bodren Icewine 2011. No, tko ih je gledao, vidio je zadovoljstvo, veselje, gušt koji izaziva kapljica tog grožđanog nektara, gustog soka iscijeđenog iz smrznutih bobica.

Pet zvjezdica se podrazumijevalo za to vino, uostalom, ono je i najbolje ocijenjeno od 191 vina koje je bilo uključeno u ovogodišnju akciju.

Bodren je ime vinarije Borisa Drenškog, kralja slatkih vina koji u svojoj vinariji u Humu na Sutli nema dovoljno zidova da objesi sva priznanja koja su njegova vina osvojila. Ponajprije na jednom od najvećih ocjenjivanja vina na svijetu koje u Londonu organizira britanski časopis Decanter. Gotovo da mu se pozlatilo sve što je poslao.

A vina su mu doista posebna i vjerojatno je najzaslužniji što se uz pojam zagorska vina više ne veže rugalica kiseliš. Njegova su vina slatka poput meda, u svakoj je litri nekoliko stotina grama neprovrelog šećera, ali, za razliku od drugih slatkiša, koji znaju biti i pregusti, preslatki, čak i naporni za piti, Bodrenovi su živi, živahni, gotovo radosni u ustima zahvaljujući visokim i ugodnim kiselinama. Ovaj Icewine je od sivog pinota, lijepo ga je pijuckati samog, odlično pristaje uz gusju jetru, pa i uz neke ozbiljnije sireve, ali preporuka je svakako potražiti posebno društvo, neku doista dragu osobu i s njom podijeliti užitak. Ako u tom druženju udvoje ovaj ledeni sivi pinot bude prva stanica, o sljedećima nije pristojno pisati, ali ih je lijepo zamišljati.

Ni o cijeni nije pristojno govoriti. Bočica je malena, poput parfema, a i cijena je slična cijeni ponajboljih parfema. No, samo jednom se živi, a navodno se samo jednom i ljubi... U zdravlje!

 

 

 

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.