Špajza 4557 prikaza 27. prosinca 2015.

Pileća prsa - od dosadne namirnice do vrhunskog specijaliteta

Pileća prsa
Stockfood
Za one koji pileća prsa ne shvaćaju ozbiljno, možemo samo reći da su na gubitku. Zahvaljujući njihovom blagom okusu, od njih je moguće napraviti zavidan broj maštovitih jela.

Pravilnom pripremom ovaj dio mesa peradi može postati prava senzacija na tanjuru. A što je najvažnije, sama priprema je kratka.

U nastavku pročitajte prijedlog kako pripremiti pileća prsa u tri koraka u kombinaciji kulinarskih tehnika "na naglo" i pirjanja - koja neće biti suha i nepcu nezanimljiva, već će prštati od sočnosti i aroma.

1. Korak:
meso potucite i marinirajte.
Meso je potrebno istući batom kako bismo dobili meso ravnomjerne debljine, a time osigurali pečenje jednakom brzinom. Meso položite u zdjelu te ga začinite s malo soja sosa, ribanog svježeg đumbira, protisnutog češnjaka i malo maslinova ulja, pokrijte i pustite da se marinira oko 30 minuta.
Ljubitelji klasike, pileća prsa mogu začiniti samo sa solju, paprom i mljevenom crvenom slatkom i ljutom paprikom uz dodatak ulja. Ukoliko nemate vremena čekati meso da se marinira, samo ga dobro natrljajte željenim začinima te krenite peći i ne brinite da će meso postati suho. Kombinacija pečenja na naglo i pirjanja u vlastitom soku osigurat će mesu sočnost.

Pileća prsa iznenađenja | Author: Thinkstock Thinkstock

2. Korak:
ispecite ga u tavi.
Ugrijte malo ulja u običnoj tavi na srednje jakoj vatri, a zatim dodajte komade mesa te pecite s jedne strane otprilike 1 minutu. Zatim meso okrenite na drugu stranu, smanjite vatru na najniži stupanj, pokrijte poklopcem i kuhajte desetak minuta.

3. Korak:
tavu poklopite i pričekajte desetak minuta prije posluživanja.
Nakon desetak minuta skinite tavu s vatre i ostavite ju tako poklopljenu sa strane još nekih desetak minuta. Iako smo ugasili štednjak, meso se u toploj tavi nastavlja peći u vlastitim parama što će piletini osigurati poželjnu sočnost. Poslužite s prilogom od ječma, pireom od bundeve, batata ili graška, pečenom ciklom i mrkvom, ili heljdom sa šampinjonima.

Mirja Jošić 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.